Skocz do zawartości


Haen

Ruskie pierogi

Polecane posty

Haen

Przepis jest mniej więcej na setkę tego specjału, ale wymaga dwóch osób do realizacji. U mnie konkretnie żona i ja. Rozdzielę pomiędzy farsz i ciasto.

Farsz. Półtora kilo już ugotowanych i ostudzonych kartofli. Około 75 dkg półtłustego twarogu. Mielimy to na przemian. Kostka smalcu i ze cztery spore drobno siekane cebule. Szklimy na patelni. Pół tego zeszklenia dodajemy do farszu, reszta posłuży za omastę. Także trzy cztery jajka oraz sól i pieprz do finalnego smaku. Dobrze wymieszać. To farsz.

Ciasto. Kilogram dobrej mąki pszennej. Zostawiam trochę do podsypywania. To moja robota. Tylko sól i woda. Dobrze wyrobić na elastyczne ciasto. Dać mu odpocząć pod przykryciem. Przynajmniej kwadrans. Potem wałkowanie do max cienkości i wycinka kółek szklanką, foremką lub czymś podobnym. Ja wycinam, żona lepi. Góra godzina roboty.

Potem jak zwykle. Szeroki garnek z posolonym wrzątkiem. Pierogi jak wypłyną to na talerze i półmiski.

Konsumpcja. Jak świeże to oczywiście okraszone pozostałym smalcem z cebulką. Ja do nich jeszcze dodaję solidną porcję gęstej śmietany. Ale najlepsze są podsmażane w kolejnych dniach. Dobrze znoszą zamrażanie. Chyba wszystko w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Helena

No i super -smacznego!

moja uwaga -robię podobnie tylko bez smalcu? ,a na oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...