Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 3 minuty temu, Aco napisał: Nie wiesz co straciłaś😉 Z wiejskiego życia za to zapamiętam ciepełko świeżo narodzonego prosiaczka 😊 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 9 minut temu, Pieprzna napisał: Z wiejskiego życia za to zapamiętam ciepełko świeżo narodzonego prosiaczka 😊 A ja zapach ciepłej juchy z ubitego kabana 😁 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 6 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: A ja zapach ciepłej juchy z ubitego kabana 😁 Bleee 😄 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 Przed chwilą, Pieprzna napisał: Bleee 😄 Bleee bleee ale do kaszanki pierwsza 😁 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 Przed chwilą, KapitanJackSparrow napisał: Bleee bleee ale do kaszanki pierwsza 😁 I do bułczanki 😄 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 8 minut temu, Pieprzna napisał: I do bułczanki 😄 What is this a bułczanki? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 19 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: What is this a bułczanki? To samo co kaszanka tylko zamiast kaszy masz poszarpaną bułkę. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 16 minut temu, Pieprzna napisał: To samo co kaszanka tylko zamiast kaszy masz poszarpaną bułkę. Bleee 😅 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 Nie a tak serio pierwsze slyszę i nigdy nie jadłem, naczynkę babka robiła ale my miastowe uciekali od tych wynalazków hehe Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 15 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: Nie a tak serio pierwsze slyszę i nigdy nie jadłem, naczynkę babka robiła ale my miastowe uciekali od tych wynalazków hehe A co to naczynka? 17 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: Bleee 😅 Jeśli ktoś lubi kaszankę, to bułczanka raczej też mu zasmakuje. Jest po prostu bardziej paćkowata w konsystencji 😉 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 30 minut temu, Pieprzna napisał: A co to naczynka? Mnie nie pytaj dzieciakiem byłem ale som przepisy ale ja kompletnie nie wiem czy to to. Mi dziecku/kom nie smakowało i uciekalim😁 https://www.doradcasmaku.pl/przepis-naczynka-140882 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 36 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: Mnie nie pytaj dzieciakiem byłem ale som przepisy ale ja kompletnie nie wiem czy to to. Mi dziecku/kom nie smakowało i uciekalim😁 https://www.doradcasmaku.pl/przepis-naczynka-140882 A to ciekawe, nie znam. Też bym się nie paliła do konsumpcji 😉 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
contemplator 428 Napisano 8 Grudnia 2022 2 godziny temu, KapitanJackSparrow napisał: A ja zapach ciepłej juchy z ubitego kabana 😁 Jak można jeść jakąkolwiek krew! Przecież to nie słowiańskie! Wszystkie ludy wywodzące się z północy od dawna jedzą surową ciepłą krew i mięso, bo w lodowym zimnym klimacie ani nie ma jak rozpalić ognia, a głód jakoś trzeba było zaspokoić. Ten zwyczaj przyszedł do nas z Niemiec po przez zabory, a sami Niemcy znają spożywanie krwi od wieków, bowiem jako potomkowie ludów Germańskich, którzy przywędrowali do nas właśnie z północy z półwyspu Skandynawskiego, gdzie po przez tereny dzisiejszej Danii (Półwysep Jutlandzki), rozprzestrzenili się po prawie całej Europie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 Przed chwilą, contemplator napisał: Przecież to nie słowiańskie! Nie jedzmy też pyrów i nie pijmy kawy 😉 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow 3 566 Napisano 8 Grudnia 2022 58 minut temu, Pieprzna napisał: Nie jedzmy też pyrów i nie pijmy kawy 😉 Ciupciać też nie pozwolimy 😁 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 9 minut temu, KapitanJackSparrow napisał: Ciupciać też nie pozwolimy 😁 To też niesłowiańskie? 😯 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 603 Napisano 8 Grudnia 2022 22 godziny temu, Gość w kość napisał: w punkt🥱 Zwłaszcza dla Ciebie, dziedzko 😁 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 603 Napisano 8 Grudnia 2022 23 godziny temu, Lili ♡ napisał: Napewno będziesz miał wszystko wytłumaczone, tylko nie in public bo trzeba zachować porządek i pozory 😉 Ja juz nie wnikam i sie nie wtrącam. Wtrąciłam się tylko w obronie przyjaciela, ale cieszę się, że dostarczyłam tyle emocji. Zaczynając od teorii spiskowych z moim udziałem, przez podsmiechujki, kończąc na obrabianiu tyłka. No nic, miło było było. Trzymajcie się 💋 Mam....mieszane uczucia... Trzymaj się cieplutko i zdrowo! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 603 Napisano 8 Grudnia 2022 Coś za jasny księżyc, obyście spali dobrze, dziedzi 🙂 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 Przed chwilą, Maryyyś napisał: Coś za jasny księżyc, obyście spali dobrze, dziedzi 🙂 A Ty Marychna będziesz dobrze spać? Jak samopoczucie? Zrobiłam sobie domowy test covidowy. Wyszedł negatywnie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 603 Napisano 8 Grudnia 2022 11 minut temu, Pieprzna napisał: A Ty Marychna będziesz dobrze spać? Jak samopoczucie? Zrobiłam sobie domowy test covidowy. Wyszedł negatywnie. Oby, choć w dużym księżycu to mi różnie bywa. Padnięta jestem, zagoniona jak koń po westernie 🙄 To co za paskude masz w sobie? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 Przed chwilą, Maryyyś napisał: Oby, choć w dużym księżycu to mi różnie bywa. Padnięta jestem, zagoniona jak koń po westernie 🙄 To co za paskude masz w sobie? To jak nie będziesz spała, możesz układać w blasku księżyca poemat o M o o n ie 😎 Ten paskud to pewnie jakaś inna korona. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 603 Napisano 8 Grudnia 2022 3 minuty temu, Pieprzna napisał: To jak nie będziesz spała, możesz układać w blasku księżyca poemat o M o o n ie 😎 Ten paskud to pewnie jakaś inna korona. Cie chyba gorączka łapie🤦 O Moonie to litanię raczej, we oryginale czyli po "łacinie" 🤭 1 Pieprzna zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 276 Napisano 8 Grudnia 2022 6 minut temu, Maryyyś napisał: Cie chyba gorączka łapie🤦 O Moonie to litanię raczej, we oryginale czyli po "łacinie" 🤭 Dzięki za przypominajkę 😉 od jutra mierzenie temperatury. Aaa próbuj, ciekawe ile wezwań wymyślisz 😄 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 997 Napisano 9 Grudnia 2022 12 godzin temu, Pieprzna napisał: I do bułczanki 😄 Czy Tobie chodzi o "Czarne" u moich dziadków zawsze musiało być zrobione podczas świniobicia.⬇️ Czarne - regionalna wędlina popularna w Łodzi i centralnej Polsce zwana też "łódzką kiszką" lub "bułczanką". Cechą charakterystyczną czarnego jest krojona w kostkę słonina, kontrastowo widoczna w otoczeniu farszu o kolorze czarnym. Jest to wędlina typu podrobowego, zawierająca drobno rozdrobnione podgardle, skórki wieprzowe, podroby oraz bułkę z dodatkiem krwi, parzona. Podobna do kaszanki, tylko zamiast kaszy podstawowym składnikiem jest bułka tarta. Wśród przypraw: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie i cynamon[1]. Ten tradycyjny wyrób z okolic Łodzi, można porównać do angielskiego black pudding lub niemieckiego blutwurst[2]. Podobnym wyrobem wędliniarskim jest śląski "żymlok"[3] i wielkopolska "bułczanka" [4]. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach