- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
-
Statystyki forum
-
Tematów9 634
-
Postów257 977
-
-
Statystyki użytkowników
-
Użytkowników910
-
Najwięcej dostępnych13 845
Najnowszy użytkownik
Margaretqnn
Dołączył -
-
Nowe Posty
-
Przez zielona_mara · Napisano
Póki co jest ok. może mój mózg zatrzymał się na etapie 16,5 roku życia do tego momentu byłam wszystkożerna. W listopadzie skończę 43 : ) -
Przez zielona_mara · Napisano
Ale na tym drugim kanale prowadzący wspominał, że GMO nie jest u nas hodowana i ogólnie jest zakazana w UE a jeśli jest stosowana to co najwyżej w paszach dla zwierząt. A jeśli tak to wtedy mięso takich zwierzat nie jest najzdrowsze (?) dla mózgu : ) to już od siebie dodaje. -
Przez zielona_mara · Napisano
Nie oglądałam oryginalu tylko tamten fragment. oki rozumiem, że są tu zestawione dwa sprzeczne stanowiska... i pewnie każde znajdzie coś na poparcie swojego. -
Przez Nomada · Napisano
Rozumiem, najważniejsze że czujesz się dobrze. Warto jednak czasem zrobić jakieś badania ponieważ niektóre deficyty mogą dać objawy dopiero po wielu latach. -
Przez Nomada · Napisano
I jeszcze jedno, starsze; ''Nowe badania pokazują, że soja GMO gromadzi rakotwórczy formaldehyd i wyczerpuje glutation'' https://www.sott.net/article/299077-New-research-shows-GMO-soy-accumulates-carcinogenic-formaldehyde-and-depletes-glutathione -
Przez Nomada · Napisano
Wiele badań dziwnym trafem ulotniło sie, są niedostępne. Soja ,a uszkodzenie mózgu Wysłany przez dr Mercola | 17 września 2000 r. ''...Soja zakłóca działanie enzymów Podczas gdy soja ma stosunkowo wysoką zawartość białka w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, Enig twierdzi, że są one słabym źródłem białka, ponieważ inne białka znajdujące się w soi działają jako silne inhibitory enzymów. Te „anty-odżywcze” blokują działanie trypsyny i innych enzymów niezbędnych do trawienia białka. Trypsyno-nhibitory to duże, ściśle zwinięte białka, które nie są całkowicie dezaktywowane podczas zwykłego gotowania i mogą zmniejszać trawienie białka. Dlatego spożycie soi może prowadzić do chronicznych niedoborów w pobieraniu aminokwasów. [8] Zdolność soi do ingerencji w enzymy i aminokwasy może mieć bezpośrednie konsekwencje dla mózgu. Jak sugerują White i jego koledzy, „izoflawony w tofu i innych produktach sojowych mogą wywierać swój wpływ poprzez interferencję z mechanizmami zależnymi od kinazy tyrozynowej wymaganymi dla optymalnej funkcji, budowy i plastyczności hipokampa”. [2] Wysokie ilości białkowych kinaz tyrozynowych znajdują się w hipokampie, regionie mózgu zaangażowanym w uczenie się i pamięć. Wykazano, że jeden z głównych izoflawonów soi, genisteina, hamuje kinazę tyrozynową w hipokampie, gdzie blokuje „długotrwałe wzmocnienie”, mechanizm powstawania pamięci. [9] Tyrozyna, dopamina i choroba Parkinsona...'' http://www.reboundhealth.com/cms/images/pdf/Article-by-Various-Authors/soy and brain damage 2 id 19045.pdf John D. MacArthur -
-
-
Przez zielona_mara · Napisano
Bo nie weryfikują danych, nie przygotowują się? wystarczająco... O ten materiał chodzi bo lepiej samemu zobaczyć. -
Przez zielona_mara · Napisano
Swojej diety nie analizuje jem na co mam ochotę i tez nie twierdzę, że jest zdrowa i dla każdego. Trochę białka pochodzenia zwierzęcego też jest bo nabiał i jajka (czasem) jadam. Nie jestem weganką. -
Przez Nomada · Napisano
Nic na przysłowiową gębę. Zawsze warto szukać naukowego potwierdzenia. Wielotorowe myślenie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Dlaczego coraz więcej takich filmów w necie? Zastanawiałaś sie nad tym? -
-
Przez zielona_mara · Napisano
Wczoraj widziałam jakiś filmik z kanału naukowybełkot i tam właśnie prowadzący mówił o tym wywiadzie który jego zdaniem nie był profesjonalny... tematy były zbyt płytko omówione bo redaktor nie drążył nie poddawał pod wątpliwość tego co usłyszał... taki rozmów jest ponoć w necie coraz więcej. -
Przez zielona_mara · Napisano
Bardzo rzadko... raczej nie. Ja akurat jestem wegetarianką więc mniej restrykcyjnie bo tylko zrezygnowałam z mięsa w tym ryb. -
Przez Nomada · Napisano
Wiem, moja córka tez jest weganką. Suplementujesz coś? -
Przez zielona_mara · Napisano
Nie oglądałam całego wywiadu ale kilka dni temu trafiłam na ten fragment i trochę mnie zaskoczył, ale właśnie nie aż tak pozytywnie... wsparla ten swój argument Neandertalczykami o których chyba od dawna wiadomo było że jedli mięso... A nie czuję by mój mózg był źle rozwinięty przez to, że jestem wege od ponad 20 lat dziwne wydało mi się to co powiedziała. -
Przez Nomada · Napisano
Są mało wymagajace ale odkąd podlewam je tylko wodą deszczową rosną jeszcze lepiej. No i co trzy lata wymagają usunięcia starych korzeni i przesadzenia. -
-
-
Przez zielona_mara · Napisano
Dziękuję bardziej zależało mi na pokazaniu rośliny tak żeby nie uchwycić wszystkiego wokół. -
Przez Nomada · Napisano
Ostatnio przesadzałam orchideę, w sumie mam ich sześć. Fajnie jest patrzeć jak pojawiaja się nowe korzenie. Kwitły intensywnie przez ostatnie trzy lata. Daję im teraz czas na regeneracje. https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/zblizenie-na-piekne-kwitnace-kwiaty_23669195.htm#fromView=keyword&page=1&position=10&uuid=ecc9bdb3-b1b0-4ad2-95bd-d1e81c2cc308&query=Biala+orchidea Biała, taką mam ma wielkie kwiaty. -
Przez Nomada · Napisano
Cudeńko, widziałam ostatnio w dyskoncie i korciło mnie by kupić ale nie mam juz gdzie postawić. -
Przez Nomada · Napisano
Piękna, znasz sie na fotografii, bo to zdjęcie jest niesamowite ; ) -
Przez Nomada · Napisano
Tak, obecnie próbuje się zdyskredytować panią profesor Cichosz ale liczba odsłon świadczy o tym że lawina ruszyła ; ) ' ' Dziś o kurkuminie, warto przyjmować ja z piperyną gdyż zwiększa wchłanianie kurkuminy wielokrotnie. ''...W tym przeglądzie skupimy się na tym, jak kurkumina zabija komórki nowotworowe. Pokazujemy, że kurkumina moduluje wzrost komórek nowotworowych poprzez regulację wielu szlaków sygnalizacji komórkowej, w tym szlaku proliferacji komórek (cyklina D1, c-myc), szlaku przeżycia komórek (Bcl-2, Bcl-xL, cFLIP, XIAP, c-IAP1), szlak aktywacji kaspaz (kaspazy-8, 3, 9), szlak supresorowy nowotworu (p53, p21), szlak receptora śmierci (DR4, DR5), szlaki mitochondrialne i szlak kinazy białkowej (JNK, Akt i AMPK). Szczegółowo opisano również, w jaki sposób kurkumina selektywnie zabija komórki nowotworowe, a nie normalne komórki...' I jeszcze to; ''W bazie danych GreenMedInfo znajduje się ponad 2700 badań, które wykazują lecznicze właściwości kurkumy, jednak ta sprawdzona, bezpieczna i niedroga substancja lecznicza wciąż nie otrzymała zatwierdzenia FDA w zakresie „zapobiegania, leczenia lub wyleczenia” chorób, mimo że jest w stanie zrobić dokładnie to'' https://greenmedinfo.com/blog/2000-reasons-it-unethical-turmeric-not-fda-approved -
Przez Saturacja pomaga · Napisano
Tego sie obawialem ty jednak jestes prosty jak sprezyna do przepychania kanalizacji Zero refleksji Pomimo juz mocno zaawansowanego wieku Coz Baw sie dobrze
-
-
Najnowsze Tematy
-
-
-
-
-
3
Przez Klaud
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
1
Przez PylWichru
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
