Skocz do zawartości


Pieprzna

Przystań kliki i sympatyków

Polecane posty

Maybe
11 minut temu, Maryyyś napisał:

Drewniana łycha od tych gotowanych ziemniaków przez ucho trza jej swisnac! ?

Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ?

Edytowano przez Maybe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Maryyyś
7 minut temu, Maybe napisał:

Mogę dać przepis na bigos, który jest tak dobry jak tradycyjny, w dodatku z wódką żołądkową ? 

Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ?

A poproszę przepis! Spróbuję.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
8 minut temu, Maybe napisał:

Bosze zsiadłe mleko.....??

Ja lubię maslanke ?

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
7 minut temu, Maybe napisał:

Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ?

Tobie! W Polandzie powinnaś mówić ?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
3 minuty temu, Maryyyś napisał:

Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ?

A poproszę przepis! Spróbuję.

Składniki na 8 - 10 porcji:

1 kilogram kiszonej kapusty
1 kilogram białej kapusty
1 szklanka zielonej soczewicy
jedno kwaśne jabłko
jedna cebula
2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
10 wędzonych śliwek
10 gram suszonych grzybów
150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
4 łyżki sosu sojowego
sól
olej

 

Przyprawy:
3 ząbki czosnku drobno posiekane
10 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
3 goździki
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy

 

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.

W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.

Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.

 

 

Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. 

Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak.

Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
17 minut temu, Maybe napisał:

Przypuszczam, że aby uzyskać taki smak jest w tym dużo chemii.

I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
2 minuty temu, Maybe napisał:

Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki.

Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
Przed chwilą, Pieprzna napisał:

I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni.

Jakoś już nie łaknę. Smak potrawy to co innego, niż sam smak mięsa. Obecnie mięso mnie obrzydza nieco, tak jak kiedyś golonka, teraz mam taki stosunek do większości mięsa, sam zapach surowego mięsa już mnie zniechęca.

 

Dlaczego? Żeby zwierzęta mniej cierpiały w hodowlach produkcyjnych? 

Osobiście mam wyrzuty sumienia nawet pijąc mleko z marketu lub jedząc jaja z marketu. Ale wiadomo człowiek spycha to w tył głowy.

 

Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból,  mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie.

Wiele państw rezygnuje powoli z tych molochów produkujących mięso na rzecz mniejszych farm. I to się chwali. Nie musimy jeść tyle mięsa, więc może ono być droższe, ale zwierzęta traktowane jak żywe istnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
10 minut temu, Maybe napisał:

Składniki na 8 - 10 porcji:

1 kilogram kiszonej kapusty
1 kilogram białej kapusty
1 szklanka zielonej soczewicy
jedno kwaśne jabłko
jedna cebula
2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
10 wędzonych śliwek
10 gram suszonych grzybów
150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
4 łyżki sosu sojowego
sól
olej

 

Przyprawy:
3 ząbki czosnku drobno posiekane
10 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
3 goździki
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy

 

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.

W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.

Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.

 

 

Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. 

Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak.

Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani.

A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
9 minut temu, Pieprzna napisał:

Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ?

Toć nie musisz wypłukiwać.  Ja robię np. tylko z kiszonej a płuczę niekiedy w zależności od stopnia zakwaszenia. Jabłko też dodaje słodkawy posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
4 minuty temu, Maryyyś napisał:

A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy?

Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. 

 

Zielona.

Edytowano przez Maybe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
3 minuty temu, Maybe napisał:

Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. 

 

Zielona.

Ciekawy jest ten przepis, dzięki!

Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
10 minut temu, Maybe napisał:

Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból,  mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie.

Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ?

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
3 minuty temu, Maryyyś napisał:

Ciekawy jest ten przepis, dzięki!

Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ?

Można pomidory, ale sama zobaczysz, nie będzie to konieczne. Można zmodyfikować ale najważniejsze są te przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
4 godziny temu, Pieprzna napisał:

Było na czarno, to teraz coś na czerwono ?

20220608-132051.jpg

To Monte Cassino?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
6 minut temu, Aco napisał:

To Monte Cassino?

Stodoła Plackino.

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
28 minut temu, Pieprzna napisał:

Stodoła Plackino.

A gdzie klepisko? Gdzie sąsiek? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Mam pieruński kaszel i w końcu kupiłam syrop wykrztuśny. U 1 na 10 powoduje ból głowy i musiało na mnie trafić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
Przed chwilą, Aco napisał:

A gdzie klepisko? Gdzie sąsiek? 

To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Fantazja w narodzie nie ginie. @dajklapsa heloł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
5 minut temu, Pieprzna napisał:

To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ?

A ile tego  masz zakontraktowane Pani makowa panienko?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
51 minut temu, Pieprzna napisał:

Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ?

Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. 

W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
1 minutę temu, Maybe napisał:

Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. 

W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach.

Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze.

W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
8 minut temu, Aco napisał:

A ile tego  masz zakontraktowane Pani makowa panienko?

Wszystko dla mnie ?

Ładne nudesy by wyszły w tym gąszczu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
15 minut temu, Pieprzna napisał:

Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze.

W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. 

Myślę, że byłoby stać gdyby mięso nie było daniem obiadowym każdego dnia. Kiedyś ludzie nie jedli tyle mięsa i żyli. 

 

No tak, wszyscy na rolnictwie zarabiają, tylko nie wytwórca-rolnik. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...