Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowany) 11 minut temu, Maryyyś napisał: Drewniana łycha od tych gotowanych ziemniaków przez ucho trza jej swisnac! ? Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ? Edytowano 8 Czerwca 2022 przez Maybe Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 599 Napisano 8 Czerwca 2022 7 minut temu, Maybe napisał: Mogę dać przepis na bigos, który jest tak dobry jak tradycyjny, w dodatku z wódką żołądkową ? Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ? A poproszę przepis! Spróbuję. 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 599 Napisano 8 Czerwca 2022 8 minut temu, Maybe napisał: Bosze zsiadłe mleko.....?? Ja lubię maslanke ? 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 599 Napisano 8 Czerwca 2022 7 minut temu, Maybe napisał: Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ? Tobie! W Polandzie powinnaś mówić ? 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 3 minuty temu, Maryyyś napisał: Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ? A poproszę przepis! Spróbuję. Składniki na 8 - 10 porcji: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 szklanka zielonej soczewicy jedno kwaśne jabłko jedna cebula 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek 10 wędzonych śliwek 10 gram suszonych grzybów 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej 4 łyżki sosu sojowego sól olej Przyprawy: 3 ząbki czosnku drobno posiekane 10 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie 3 goździki 2 liście laurowe łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka cząbru pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy Przygotowanie: Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok. Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku. Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem. Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak. Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani. 1 Maryyyś zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 17 minut temu, Maybe napisał: Przypuszczam, że aby uzyskać taki smak jest w tym dużo chemii. I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 2 minuty temu, Maybe napisał: Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 Przed chwilą, Pieprzna napisał: I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni. Jakoś już nie łaknę. Smak potrawy to co innego, niż sam smak mięsa. Obecnie mięso mnie obrzydza nieco, tak jak kiedyś golonka, teraz mam taki stosunek do większości mięsa, sam zapach surowego mięsa już mnie zniechęca. Dlaczego? Żeby zwierzęta mniej cierpiały w hodowlach produkcyjnych? Osobiście mam wyrzuty sumienia nawet pijąc mleko z marketu lub jedząc jaja z marketu. Ale wiadomo człowiek spycha to w tył głowy. Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból, mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie. Wiele państw rezygnuje powoli z tych molochów produkujących mięso na rzecz mniejszych farm. I to się chwali. Nie musimy jeść tyle mięsa, więc może ono być droższe, ale zwierzęta traktowane jak żywe istnienia. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 599 Napisano 8 Czerwca 2022 10 minut temu, Maybe napisał: Składniki na 8 - 10 porcji: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 szklanka zielonej soczewicy jedno kwaśne jabłko jedna cebula 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek 10 wędzonych śliwek 10 gram suszonych grzybów 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej 4 łyżki sosu sojowego sól olej Przyprawy: 3 ząbki czosnku drobno posiekane 10 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie 3 goździki 2 liście laurowe łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka cząbru pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy Przygotowanie: Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok. Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę. Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku. Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem. Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak. Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani. A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 9 minut temu, Pieprzna napisał: Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ? Toć nie musisz wypłukiwać. Ja robię np. tylko z kiszonej a płuczę niekiedy w zależności od stopnia zakwaszenia. Jabłko też dodaje słodkawy posmak. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowany) 4 minuty temu, Maryyyś napisał: A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy? Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. Zielona. Edytowano 8 Czerwca 2022 przez Maybe Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maryyyś 1 599 Napisano 8 Czerwca 2022 3 minuty temu, Maybe napisał: Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. Zielona. Ciekawy jest ten przepis, dzięki! Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 10 minut temu, Maybe napisał: Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból, mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie. Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ? 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 3 minuty temu, Maryyyś napisał: Ciekawy jest ten przepis, dzięki! Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ? Można pomidory, ale sama zobaczysz, nie będzie to konieczne. Można zmodyfikować ale najważniejsze są te przyprawy Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 976 Napisano 8 Czerwca 2022 4 godziny temu, Pieprzna napisał: Było na czarno, to teraz coś na czerwono ? To Monte Cassino? 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 6 minut temu, Aco napisał: To Monte Cassino? Stodoła Plackino. 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 976 Napisano 8 Czerwca 2022 28 minut temu, Pieprzna napisał: Stodoła Plackino. A gdzie klepisko? Gdzie sąsiek? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 Mam pieruński kaszel i w końcu kupiłam syrop wykrztuśny. U 1 na 10 powoduje ból głowy i musiało na mnie trafić ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 Przed chwilą, Aco napisał: A gdzie klepisko? Gdzie sąsiek? To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 Fantazja w narodzie nie ginie. @dajklapsa heloł. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Aco 2 976 Napisano 8 Czerwca 2022 5 minut temu, Pieprzna napisał: To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ? A ile tego masz zakontraktowane Pani makowa panienko? 1 Pieprzna zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 51 minut temu, Pieprzna napisał: Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ? Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 1 minutę temu, Maybe napisał: Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach. Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze. W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. 1 Maybe zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 217 Napisano 8 Czerwca 2022 8 minut temu, Aco napisał: A ile tego masz zakontraktowane Pani makowa panienko? Wszystko dla mnie ? Ładne nudesy by wyszły w tym gąszczu ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 856 Napisano 8 Czerwca 2022 15 minut temu, Pieprzna napisał: Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze. W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. Myślę, że byłoby stać gdyby mięso nie było daniem obiadowym każdego dnia. Kiedyś ludzie nie jedli tyle mięsa i żyli. No tak, wszyscy na rolnictwie zarabiają, tylko nie wytwórca-rolnik. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach