Skocz do zawartości


Pieprzna

Przystań kliki i sympatyków

Polecane posty

Maybe
11 minut temu, Maryyyś napisał:

Drewniana łycha od tych gotowanych ziemniaków przez ucho trza jej swisnac! ?

Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ?

Edytowano przez Maybe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Maryyyś
7 minut temu, Maybe napisał:

Mogę dać przepis na bigos, który jest tak dobry jak tradycyjny, w dodatku z wódką żołądkową ? 

Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ?

A poproszę przepis! Spróbuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
7 minut temu, Maybe napisał:

Mnie czy Pieprznej że mnie tak wyzywa ?

Tobie! W Polandzie powinnaś mówić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
3 minuty temu, Maryyyś napisał:

Bigos to akurat lubie z mięskiem, choc wyjadam kapustę z grzybami i śliwkami najbardziej ?

A poproszę przepis! Spróbuję.

Składniki na 8 - 10 porcji:

1 kilogram kiszonej kapusty
1 kilogram białej kapusty
1 szklanka zielonej soczewicy
jedno kwaśne jabłko
jedna cebula
2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
10 wędzonych śliwek
10 gram suszonych grzybów
150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
4 łyżki sosu sojowego
sól
olej

 

Przyprawy:
3 ząbki czosnku drobno posiekane
10 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
3 goździki
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy

 

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.

W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.

Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.

 

 

Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. 

Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak.

Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
17 minut temu, Maybe napisał:

Przypuszczam, że aby uzyskać taki smak jest w tym dużo chemii.

I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
2 minuty temu, Maybe napisał:

Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki.

Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
Przed chwilą, Pieprzna napisał:

I po co się tak oszukiwać. Skoro łakniemy smaku mięsa, jedzmy mięso. Tak jest ten świat skonstruowany, że nie jesteśmy roślinożerni.

Jakoś już nie łaknę. Smak potrawy to co innego, niż sam smak mięsa. Obecnie mięso mnie obrzydza nieco, tak jak kiedyś golonka, teraz mam taki stosunek do większości mięsa, sam zapach surowego mięsa już mnie zniechęca.

 

Dlaczego? Żeby zwierzęta mniej cierpiały w hodowlach produkcyjnych? 

Osobiście mam wyrzuty sumienia nawet pijąc mleko z marketu lub jedząc jaja z marketu. Ale wiadomo człowiek spycha to w tył głowy.

 

Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból,  mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie.

Wiele państw rezygnuje powoli z tych molochów produkujących mięso na rzecz mniejszych farm. I to się chwali. Nie musimy jeść tyle mięsa, więc może ono być droższe, ale zwierzęta traktowane jak żywe istnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
10 minut temu, Maybe napisał:

Składniki na 8 - 10 porcji:

1 kilogram kiszonej kapusty
1 kilogram białej kapusty
1 szklanka zielonej soczewicy
jedno kwaśne jabłko
jedna cebula
2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
10 wędzonych śliwek
10 gram suszonych grzybów
150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
4 łyżki sosu sojowego
sól
olej

 

Przyprawy:
3 ząbki czosnku drobno posiekane
10 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
3 goździki
2 liście laurowe
łyżeczka kminku
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka cząbru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy

 

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 ½ szklanki zimnej wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia przygotowania bigosu zaczynami od kapusty. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.

W międzyczasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.

Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Po godzinie dodać wódkę oraz konfiturę śliwkową, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. I oczywiście najpyszniejszy jest z dobrym, ciemnym chlebem.

 

 

Przyprawy są bardzo ważne, bo robią całą robotę smakową. Ja dodałam jeszcze majeranek. 

Zamiast wedzonej śliwki dałam kiedyś normalną suszoną i suszone wędzone jabłko. Musi być coś wędzonego, żeby bigos miał właśnie dobry smak.

Naprawdę polecam. Jedli go mięsożercy i byli oczarowani.

A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
9 minut temu, Pieprzna napisał:

Wypłukać to co najlepsze a dokwaszać jabłkiem ?

Toć nie musisz wypłukiwać.  Ja robię np. tylko z kiszonej a płuczę niekiedy w zależności od stopnia zakwaszenia. Jabłko też dodaje słodkawy posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
4 minuty temu, Maryyyś napisał:

A konieczne to gotowanie wstępne soczewicy? Bo potem przez te 5 godz to już się ugotuje 5 razy. Który kolor soczewicy?

Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. 

 

Zielona.

Edytowano przez Maybe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maryyyś
3 minuty temu, Maybe napisał:

Soczewica skleja do kupy. Zawsze podgotowywalam, bo ja go też później nie gotowałam 5 h. Bez jaj. Kto ma tyle czasu. 

 

Zielona.

Ciekawy jest ten przepis, dzięki!

Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
10 minut temu, Maybe napisał:

Tu nie chodzi że mięso jest niezdrowe tylko o Przedmiotowe traktowanie zwierząt, które naprawdę czują ból,  mają emocje, jak pies i kot, a są traktowane okrutnie.

Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
3 minuty temu, Maryyyś napisał:

Ciekawy jest ten przepis, dzięki!

Ja też zwykle zmieniam, dałabym dużo kiszonej i trochę świeżej kapusty i jeszcze pomidory ?

Można pomidory, ale sama zobaczysz, nie będzie to konieczne. Można zmodyfikować ale najważniejsze są te przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
6 minut temu, Aco napisał:

To Monte Cassino?

Stodoła Plackino.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Mam pieruński kaszel i w końcu kupiłam syrop wykrztuśny. U 1 na 10 powoduje ból głowy i musiało na mnie trafić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
Przed chwilą, Aco napisał:

A gdzie klepisko? Gdzie sąsiek? 

To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
5 minut temu, Pieprzna napisał:

To jest zdjęcie botaniczne a nie architektoniczne, psze pana ?

A ile tego  masz zakontraktowane Pani makowa panienko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
51 minut temu, Pieprzna napisał:

Kontrola urzędów, dopłaty, paszporty robią swoje. Kiedy jeszcze hodowaliśmy świnie, dostaliśmy przy kontroli wskazanie żeby doświetlić pomieszczenie i... dać zwierzakom zabawki. Wymieniliśmy okna na większe a świnie bawiły się plastikowymi butelkami ?

Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. 

W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
1 minutę temu, Maybe napisał:

Tak, ale mieso z świnek hodowanych w takich warunkach nie może kosztować tyle co w markecie, a obecna polityka żywności polega na tym żeby było jak najtaniej. Myślę że ludzie z czasem dojrzeją do tego, że lepiej zjeść mniej ale drozszego mięsa i gatunkowo lepszego, i bez wyrzutów. 

W UK bardzo promowane są mniejsze farmy, gdzie krowy i owce chodzą po łąkach a nie stoją stłoczone w zagrodach.

Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze.

W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
8 minut temu, Aco napisał:

A ile tego  masz zakontraktowane Pani makowa panienko?

Wszystko dla mnie ?

Ładne nudesy by wyszły w tym gąszczu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe
15 minut temu, Pieprzna napisał:

Jestem za. Ale póki co nie każdego stać więc poluje na promocje w biedrze.

W Polsce małe hodowle są nieopłacalne. Pośrednicy pasą brzuchy a rolnik dostaje grosze. Jeszcze przyszła zaraza ASF i dobiła dosłownie, wymaganiowo i finansowo. 

Myślę, że byłoby stać gdyby mięso nie było daniem obiadowym każdego dnia. Kiedyś ludzie nie jedli tyle mięsa i żyli. 

 

No tak, wszyscy na rolnictwie zarabiają, tylko nie wytwórca-rolnik. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 524
    • Postów
      249 607
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      810
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    KrzysztofWol
    Najnowszy użytkownik
    KrzysztofWol
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Wikusia
    • Monika
      😁 wiedziałam!!!🤭🤗😁
    • KapitanJackSparrow
      Ciiii, Chi już znikam zagram coś żeby nie było o 😁  
    • KapitanJackSparrow
      🤣🤣🤣 Jesteś niemożliwa 🤣 Skombinować gitarę? yyyy aaaa  yyyyy jak to szło😅 a, h, a ...🤣  Co do twojej wybujałej wyobraźni muszę nadmienić że te braki o których skądinąd samoistnie wspominasz wynikają z racji twego nader młodego wieku, gdzie nie było ci dane na żywo obserwować obiekty z tak zapuszczoną głową. Głową, na którą to pożądliwie zapewne czaiło się okoliczne ptactwo w celu założenia siedliska do znoszenia jaj 🤣 Tak tak gdy spogląda się wstecz z perspektywy 87 latka 😭🤦to wręcz Czwórko wydajesz się , co ja mówię!  jesteś !  podlotkiem co dopiero.... na maturę się wybiera ,😁
    • KapitanJackSparrow
      🤣🤣🤣 Tiaa iiii miala taką ciemną barwę z piaskiem w głosie ( znawca🤣) No fakt, niezaprzeczalny że ów śpiew w ciepłą noc na południu Europy o był jakiś niezobowiązujący kwartet 😁  ale widzisz jakie ja mam pretensje do swoich umiejętności wokalnych że gdy Chorwatka pochwaliła się swoim wygarem 😅 to całą winę za niepowodzenie kwartetu przypisałem sobie😁 a może to był sextet? 🤣 Nie wiem. A może? co też rozważam, bardzo polski repertuar nie przypadł do gustu pani z południa 🤣🤣🤣
    • 4 odsłony ironii
      I może by tak coś zagrać?  Co by tu...może tak oryginalnie, nieprzewidywalnie, nie to co zazwyczaj. Tak inaczej niż zwykle ja...   To co? Mrozu? 😎😁😁😁         
    • 4 odsłony ironii
      Do tej pory wydawało mi się, że jakby wspólnie ją zdenerwowaliśmy. Ale skoro bierzesz to na siebie, to nie będę Cię szczególnie przekonywać 😎 @Chi widzisz to? Jesteśmy rozgrzeszone 😁 Ale trzeba przyznać, że cała nasza gromada wymiękła przy okrzyku Pani Chorwatki. Wygar w głosie to ona miała 😎😎😎   
    • 4 odsłony ironii
      Ahaaa! Czyli Ty nawet uczyć się nie musisz, tylko trzeba Ci skombinować gitarę!  Czarny chleb i czarna kawa? Świetnie! Tekst znamy, możemy być chórem.  Fałszującym może, ale kto nam zabroni😎      I wiesz, ja to mam nadwyraz wybujałą wyobraźnię, ale ni cholery, nie potrafię sobie Ciebie wyobrazić z długa grzywą. No jak?    A na karierę przy ognisku jeszcze nie jest za późno 😁 
    • Monika
      O o o właśnie! Nie powinno się odwoływać koncertów i imprez. Ktoś chce przeżywać  żałobę to nie idzie. Flaga wystarczy - dla mnie to najwyższy szacunek jaki można okazać i to bez dwóch zdań.
    • Pieprzna
      Związek zawodowy muzyków wezwał premiera do wyznaczenia zasad żałoby. Konkretnie chodziło im o odszkodowania za odwołane koncerty. I znowu dlaczego z naszych podatków mają być finansowane takie rzeczy?
    • Monika
      Przebudzeni 2015  Dla Patyczaka, bo on lubi romanse sf.    
    • Monika
      no tak brakuje nam tylko wytycznych do przeżywania żałoby... procedur... do uczuć. Taki film mi się przypomniał o państwie (w przyszłości) gdzie przeżywanie uczuć było zakazane. Nie pamiętam tytułu. Może potem sobie przypomnę.
    • KapitanJackSparrow
      No wygląda, że problem złożony i zagmatwany jak aborcja.  Gdy zmarło się Janowi Pawłowi II to żałoba narodowa była jak najbardziej uzasadniona. A potem jakaś moda nastała i zwyczaj ten był nadużywany i tak naprawdę brak do dziś mądrych wytycznych . Górnicy zginęli ?  myślę że powinniśmy jakoś uczcić jako naród pamięć bo to zawsze tragedia a nie przechodzić z tym do  porządku dziennego, ale gdyby opracowano rozporządzenie które klasyfikowało by   określało zasady postępowania w takich przypadkach, to może wypracowali byśmy sposób uczczenia takich  zdarzeń. Bo są zdarzenia w wymiarze dotyczącym gminy, powiatu województwa czy kraju. 
    • KapitanJackSparrow
      Widzę że Marchewa wciąga mnie nosem, już normalnego życia nie prowadzi, pewnie odbiłem mu kobitę, to musi nieźle boleć. Flustracja zatacza kręgi i jeszcze raz i znów krąg aż w końcu wyszedł dzban 👋😁
    • Monika
      oho, jeszcze widowiska sportowe i zmiana ramówki tv... opuszczone flagi to już wystarczający szacunek ze strony naszego państwa, ale nie zmuszałabym do żałoby niewierzących odwoływaniem imprez, bo to ich bardziej zniechęca do Kościoła.  
    • Monika
      Ktoś czekał na koncert, czy chciał wyprawić urodziny w dyskotece np., bo rozumiem, że odwołanie imprez masowych to koncerty i większe imprezy i nie może, ale to to nic...pomyślcie o organizatorach koncertów, całym zapleczu ludziach, terminach. Nie ma to sensu.
    • Monika
      jest i moje Kochanie najmądrzejsze🥰   ...żeby nie było, że ma kocia głupawka to spam, to się wypowiem w temacie, że nie powinno być żałoby przymusowej nigdy, żałoba to coś co odczuwamy na swój sposób i w sercu. Można trzy dni nie czuć nic, a potem po dwóch latach nagły żal, albo od razu chcieć płakać. To jest sztuczne, pogrzeb ok, transmisja dla tych co chcą i żałoba...w sercu.
    • Pieprzna
      I tak, i nie. Ze 20 krajów ogłosiło żałobę. To jednak przywódca duchowy mający wpływ na ludzi w wielu krajach. I tak mamy tylko jeden dzień wyznaczony wtedy gdy jest pogrzeb, w niektórych krajach 3 albo i dłużej. Mnie zawsze irytowało wprowadzanie żałoby po katastrofach górniczych. Tak, jest to tragedia, ale dotyczy najbliższych zabitych osób. Dlaczego ja mam zmieniać plany z powodu śmierci obcych ludzi? Codziennie ktoś ginie. Wyjątkiem była katastrofa smoleńska, bo to jednak przedstawiciele narodu w dużej liczbie i każdego to jakoś dotknęło emocjonalnie.
    • Marchew lubi kro
      Spoko akumulatorku Ale nie licz na to, ze szyper dorosl Dostosowuje sie do..." swinek" Ile mozna na recznym, to moze kazdego zmotywowac Milego wieczoru slodziaki
    • Monika
      mam głupawkę, nie zwracaj uwagi😁
    • Aco
      Nic takiego nie powinno mieć miejsca.
    • Aco
    • Monika
      🤭     
    • Monika
      Myślimy, że pomieszałeś tematy, ale w Twoim wieku ...to się może oczywiście zdarzyć.😶 😁 no już już, nie będę, nie mogłam się powstrzymać🤗🤭  
    • KapitanJackSparrow
      Tak czy nie dla żałoby narodowej z powodu śmierci papieża? Ja oczywiście jestem na nie.  Już sama nazwa, narodowa sugeruje przynależność i konotacje.  Z całym szacunkiem papież był narodowości argentyńskiej więc nie rozumiem dlaczego obchodzimy żałobę po  śmierci władcy państwa kościelnego . Gdyby umarł Trump narodowości amerykańskiej to czy też Duda by zaserwował świecką  żałobę narodową?  W kościele oczywiście niech obchodzą, dzwony biją i flagi do połowy spuszczają . Co myślicie?
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...