Skocz do zawartości


Cooliberek

Przeboje lat 70 -tych i lat 80- tych

Polecane posty

Wyczerpany
Cooliberek

Do spisania się :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wyczerpany
Cooliberek

Dzisiaj starsznie jest mi smutno , moze dlatego że kazdego czlowieka o otworzylabym serce żeby lepiej się poczuł i nie cierpiał .

Dla Wszystkich Cierpiacych pozostawiłam ukochaną pieśń JPII lub raczej melodię grana na fletni pana   

Edytowano przez Ladyblack
literówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

Chyba się pomyliłem jakas ładna kobieta , to chyba nie ten topik .. Zobaczymy przez kamere https://www.webcamera.pl/

21 godzin temu, Ladyblack napisał:

Dzisiaj starsznie jest mi smutno , moze dlatego że kazdego czlowieka o otworzylabym serce żeby lepiej się poczuł i nie cierpiał .

Dla Wszystkich Cierpiacych pozostawiłam ukochaną pieśń JPII lub raczej melodię grana na fletni pana   

A to Ty :) Nie smutaj , pozdrawiam  cieplutko , na dworze takie ładne słoneczko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Witaj Pablo :)

Trochę w się smitam , ale już mi przechodzi :)

O jaką kobietę Ci chodzi Pablo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

Patrze awatar taka piękna kobieta , a to TY :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Ja nic nie mówię Pablo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
2 minuty temu, Ladyblack napisał:

Ja nic nie mówię Pablo ;)

Bo nie trzeba :) Łapię trochę relaksu po pracy , wstawiłem na zupę 

4 minuty temu, Ladyblack napisał:

Ja nic nie mówię Pablo ;)

Widziałas te kamerki ? Można wszedzie być

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Co za pyszności robisz Pablo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
1 minutę temu, Ladyblack napisał:

Co za pyszności robisz Pablo:)

Nie pysznosci , zupę taką jak lubię - pomidorową 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Pablo najzwyczajniejsza zupa , ale jak  dobra.

Sama też dużo zup jem , moja ulubiona zupa jest kalafiorowa . Bardzo prosta i pożywna . W ogóle bardzo lubię zupy 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Pablo bardzo dziękuję za ten przebój (+_+)

Edytowano przez Ladyblack

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
3 minuty temu, Ladyblack napisał:

Pablo bardzo dziękuję za ten przebój (+_+)

Prosze bardzo , to moj ulubiony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Domyśliłam się ,:)

Szukam coś dla Ciebie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

Ja za kalafiorowa nie przepadam , wole zurek Znasz ją ?  

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Pablo jasne że znam na zakwasie żurek 

Przecież to śląskie danie jest , chyba wiesz że na Śląsku mieszkam ? 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

No tak wiem , a skad wziac ten zakwas ? Musisz mi kiedys podac jak robisz .Ten jeszcze moj ulubiony , zaraz wysłucham Twoje 

 

Nie wiem czy ona ma glos , czy tylko mocno spiewa ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Zakwas możesz samemu zrobić, albo w sklepie kupić żurek slaski gotowy 

Skladniki

Porcja rosołowa

Włoszczyzna 

Jaja  na twardo , to zależy ile chcesz dać na koniec do zupy pokrojone

Butelka żurku śląskiego

Dwie kiełbasy białe

Parę ziemniaków pokrojone w kostkę

Przeprawy

 

Na początku gotujesz przez jakieś 20 minut porcje rosołowa z włoszczyzna ., Dodajesz ziemniaki ziemniaki , jak ziemniaki robią już się powoli miękkie , kroje na dość duże kawałki białą kiełbasę i gotuję jeszcze do tego momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . 

Następnie wlewamy tyle żurku żeby zupa byla kwaśna , najczęściej ja daję pół litrowa butelkę żurku na garnek zupy.

Gotuję jeszcze pod przykryciem jakieś 10 minut żeby i kiełbasą trochę smaku nabrała żurkiem , jak ktoś lubi to można dodać też śmietany do zupy, kroje jaja ugotowane na ćwiartki i wrzucam do garnka i taka to jest filozofia :)

 

 

 

 

Edytowano przez Ladyblack

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
7 minut temu, Ladyblack napisał:

Zakwas możesz samemu zrobić, albo w sklepie kupić żurek slaski gotowy 

Skladniki

Porcja rosołowa

Włoszczyzna 

Jaja  na twardo , to zależy ile chcesz dać na koniec do zupy pokrojone

Butelka żurku śląskiego

Dwie kiełbasy białe

Parę ziemniaków pokrojone w kostkę

Przeprawy

 

Na początku gotujesz przez jakieś 20 minut porcje rosołowa z włoszczyzna ., Dodajesz ziemniaki ziemniaki , jak ziemniaki robią już się powoli miękkie , kroje na dość duże kawałki białą kiełbasę i gotuję jeszcze do tego momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . 

Następnie wlewamy tyle żurku żeby zupa byla kwaśna , najczęściej ja daję pół litrowa butelkę żurku na garnek zupy.

Gotuję jeszcze pod przykryciem jakieś 10 minut żeby i kiełbasą trochę smaku nabrała żurkiem , jak ktoś lubi to można dodać też śmietany do zupy, kroje jaja ugotowane na ćwiartki i wrzucam do garnka i taka to jest filozofia :)

No to tak robie , dzieki :) Myslalem , ze masz swoj przepis na zrobienie żurku :) - maka zurkowa itd

Slaskiego u nas nie ma , jest w butelce taki normalny Żurek

 

 

 

 

Edytowano przez pablo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Pablo chciałeś mój przepis , rock napisałam , a jak się robi taki zakwas, to chyba napisze na innym topiku .

Swój taki zakwas jest dużo lepszy od kupnego, ale jak się go nie ma to i ten też jest dobry :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
2 minuty temu, Ladyblack napisał:

Pablo chciałeś mój przepis , rock napisałam , a jak się robi taki zakwas, to chyba napisze na innym topiku .

Swój taki zakwas jest dużo lepszy od kupnego, ale jak się go nie ma to i ten też jest dobry :)

Dzieki za Twój trud , tak masz rację ")

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Nie ma za co . Widzę że potrafisz gotować , może się pokusze kiedyś o twój przepis :)

4 minuty temu, Ladyblack napisał:

Pablo chciałeś mój przepis , rock napisałam , a jak się robi taki zakwas, to chyba napisze na innym topiku .

Swój taki zakwas jest dużo lepszy od kupnego, ale jak się go nie ma to i ten też jest dobry :)

 

4 minuty temu, Ladyblack napisał:

rock

Co ja napisałam  . Miało być to napisalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo

Masz za ten przepis :)  

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyczerpany
Cooliberek

Nie musisz niczym się odwdzięczać Pablo :) to dla mnie przyjemność :)

Dziękuję za te melodie :) jeszcze chyba  grana na okarynie  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo
Teraz, Ladyblack napisał:

Nie musisz niczym się odwdzięczać Pablo :) to dla mnie przyjemność :)

Dziękuję za te melodie :) jeszcze chyba  grana na okarynie  :)

Chyba tak, ide doprawic zupę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 499
    • Postów
      247 397
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      787
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    MamaMai
    Najnowszy użytkownik
    MamaMai
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Dana
    • MamaMai
      Uciekam i ja,powinnam spać już od 22. Moja hashi tego wymaga. Dobrej nocki
    • MamaMai
      Genialnie, będziesz naszym expertem
    • Gretta
      Dobranoc 🙂
    • Gretta
      Widzisz mi też to się nie zgadza. Już zaczynam podejrzewać że to nie moje wyniki, a często się zdarzają pomyłki Glukoza  na czo mi wyszła 135. Krzywa cukrowa 210   a hemoglobina glikowana taką jak napisałam. 5,6 Diabetolog  u której byłam 3 razy dopiero, nie uznaje Krzywej cukrowej,  kieruje tylko na hemoglobinę glikowaną i cholestrole i jakieś tam jeszcze. Na krzywą cukrową poprosiłam lekarza rodzinnego i tu już wyszła początkowa cukrzyca. No i nie wiem.  Moja córka przechodziła wirusa na jesieni, długo źle się czuła, robiła rtg płuc  I wyszły płuca na rtg bardzo nie ładnie, jakby przebyła stany zapalne, a osłuchowo lekarka pulmonolog nic niepokojącego nie zauweażyła, I co się okazało? Wysłała ją pulmonolog jeszcze raz do swojej przychodni na rtg. Płuca wyszły normalnie, wszystko w porządku. Zdjęcie nie było jej !     U rodzinnego poprosiłam o skierowanie
    • Jacenty
      W telewizji reklamy albo polityka tak że ten... fruuu..! Niech se lata!
    • Moniqaa
      Dziewczynki, zwijam się spać. Dobrej nocki  
    • Moniqaa
      Hemoglobina glikowana – normy prawidłowy wynik to: <5,7% (39 mmol/mol)  wynik: 5,7–6,4% (39–46 mmol/mol) oznacza stan przedcukrzycowy.  wynik: ≥6,5% (48 mmol/mol) oznacza cukrzycę.     Twoja HbA1c jest w normie przy górnej granicy. I coś mi się tutaj nie zgadza... bo ja może być HbA1c w normie kiedy na czczo cukier jest na granicy nie normy i stanu przed cukrzycowego ale stanu przed cukrzcowego i cukrzycy. Hmm...  Może ten cukier na czczo gdy badałaś hemoglobinę glikowaną to miałaś wtedy ładniejszy? A nie 130?       
    • Pieprzna
      Dlaczego posty są moderowane w taki dziwaczny sposób, że coś napisanego przez Monikę w bliskim czasie pojawia się w dużych odstępach? Całkowicie przypadkowo do niektórych wracam.
    • Moniqaa
      Tak niestety, to u mnie efekt wieloletnich zaniedbań wcześniejszych kiedy nie byłam świadoma, że mam stan przed cukrzycowy a i oczywiście o insulinie nawet nikt z lekarzy wcześniej nie pomyślał. Nawet teraz spotykam opornych w temacie np. moja diabetolog. Oni się tylko "cukrzycą" chcą zajmować bo z tego mają profity a insulinooporność leczy się dietą i zmianą stylu życia więc nie mają co na receptę przepisywać... taka prawda.    Do tego jak zobaczyła to moja była dietetyczka to się za głowę złapała - mówiąc mi, że insulina dwucyfrowa jest prozapalna i rakotwórcza.  Chciała mi dać metforminę ale ja źle znoszę leki z uwagi na jelita i słabe przyswajanie. Dlatego dość intensywnie zgłębiam temat wpływu diety na cukier a przez to na insulinooporność.  
    • MamaMai
      Wiem, że muszę temat monitorować. Zastanawiam się po jakim czasie będę musiała powtórzyć badania, żeby wiedzieć jak sytuacja wygląda. Czy endo, auto immunolog, lekarz rodzinny czy ktoś jeszcze będzie mi w stanie coś więcej powiedzieć. Czy jeśli wdrożę zalecenia to czy będą efekty i jakie oraz po jakim czasie
    • Gretta
      Hemoglobinę glikowaną mam taką.      
    • MamaMai
      O rety, aż tak duży???  Załamałaś mnie że mimo walki nie jesteś w stanie zejść do jednocyfrowego....W sumie ja mimo walki też zwiększyłem sobie o ponad 2 w niespełna rok. Dramat
    • Moniqaa
      Niestety  Nie umiem się dziada pozbyć od wielu, wielu lat. Właściwie odkąd pamiętam. Nawet za dziecka kiedy byłam szczupła bo ćwiczyłam balet z tańcem 3 x w tygodniu po 2-3 godziny intensywnych ćwiczeń to inne koleżanki z grupy miały płaskie brzuszki a ja nie. Nogi i ręce szczupłe ale brzuszek zawsze był u mnie od zawsze.  
    • Moniqaa
      czyli metody, które od roku stosowałaś nie były skutecznie, zapewne tu chodzi o węglowodany o wysokim IG
    • Moniqaa
      Nie umiem przy trzech posiłkach o niskim IG utrzymać jednocyfrowego Homa IR...ehh
    • Moniqaa
      Miałam 38 na początku a potem z czasem gdy trzymałam dietę to spadł do 17 ale jednocyfrowe i to ok. 9 mam tylko zaraz po 2 tygodniowym poście a potem jak wracam do węglowodanów to oczywiście mój Homa IR wzrasta do dwucyfrowego    
    • Gretta
      Na dziale uczuciowym to ogłaszał bo tematy non stop spadają. Właśnie pisałam do niego, czekam na odpowiedź.
    • Moniqaa
      To spróbuj wypraktykować jak będziesz się czuła po porannych i wieczornych posiłkach białko-tłuszczowych a obiady z dodatkiem węgli o niskim IG.    Pisałaś, że nie masz objawów hipoglikemii czyli powinnaś ładnie śmignąć z cukrami w dół. I jak będziesz mierzyć cukry poranne to zobaczysz to też również na glukometrze   
    • KapitanJackSparrow
      Taaak a siła tarcia w punkcie podparcia równa się sile parcia w punkcie podtarcia😁  Nasi teacher byliby z nas dumni 😁
    • MamaMai
      A tobie ile wyszlo? Rozumiem, że brzuszek też masz insulinowy....
    • MamaMai
      Czy to jest bezpieczne forum? 
    • Celestia
      Utwór poświęcony trójce dzieci z ciąży, które zakończyły się poronieniem W ciągłym konflikcie  ze światem…potrzebowała Boga,walczyła z nim,próbowała go w sobie  odnaleźć,potrzebowała ludzi, bliskich…,śpiewała o tym, że dziękuje za wysłuchanie, za dostrzeganie, za niezostawianie, za nieranienie…    
    • MamaMai
      Ale rok temu byłam na granicy, jeszcze przed, bo miałam 1,9
    • Moniqaa
      wyszło Ci Homa Ir = 4,04      tj. insulinooporność ale pocieszę Cię ja tak dobrego wyniku jeszcze nigdy nie miałam     moje Homa Ir jest dwucyfrowe:/    Czyli mam mocno zaawansowaną insulinooporność - stąd u mnie częste hipogliemie a Ty masz całkiem ładną tą swoją insulinooporność;) tzn. na początku jesteś a nie tak jak ja już w czarnej d...  
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...