Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Brunetka

Powody, dla których warto jeść płotki

Polecane posty

Brunetka

Płoć to niewielka ryba, która występuje w jeziorach, rzekach i zbiornikach na terenie całej Europy. W Polsce znajdziemy ją we wszystkich wodach, poza strumieniami.

Mięso płoci jest białe, delikatne i smaczne. Ryba posiada dużo ości, ale dają się one łatwo usunąć.

Płoć zawiera też o połowę mniej kalorii niż sum. 100 g tej ryby to ok. 112 kcal. Płoć jest bogata w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12, a także witaminy D i E.

Ryba z karpiowatych jest też skarbnicą potasu (330 mg w 100 g), fosforu (252 mg w 100 g), wapnia, cynku, żelaza, magnezu i selenu. Wszystkie te minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jest źródłem pełnowartościowego białka. W 100 g znajduje się prawie 20 g białka. Jest ono łatwo przyswajalne.

Unikaj smażenia ryb - staną się wtedy bardzo kaloryczne. Najlepiej przygotować je na parze. Uważaj też na ości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Wesoły
BrakLoginu

Nawet nie wiedziałem, że tyle w sobie zawierają, a przeważnie każdy płotki odrzuca :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...