BrakLoginu 7 379 Napisano 28 Sierpnia 2020 Trochę mi obrodziło tym warzywem i chętnie bym poznał Wasze gusta oraz przepisy, jak i wszelkie wykorzystanie w/w.Postanowiłem odżywiać się zdrowiej i jeden z moich wyborów padł właśnie na to ciekawe warzywo. Osobiście wypróbowałem w zupie, plackach i jako leczo. Wiem, że można robić z tego różne cuda. Jeszcze nie robiłem faszerowanego i jako "schabowego" Obdarowałem sąsiadów, ale mimo wszystko jakoś muszę resztę spożytkować Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz 398 Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowany) Dnia 28.08.2020 o 23:26, BrakLoginu napisał: i jako "schabowego" Nawet zjadliwy, bardzo lubię i do tego robię sobie sałatkę z pomidorów. Można spróbować też w postaci frytek. Kroisz w podłużne paski tak jak z ziemniakiem, robisz panierkę, obtaczasz, skrapiasz oliwą plus przyprawy, (ja osobiście dużo ostrej papryki) wstawiasz do piekarnika i tyle roboty. Edytowano 29 Sierpnia 2020 przez Tomasz 1 BrakLoginu zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 857 Napisano 29 Sierpnia 2020 Można przy pomocy obieraczki zrobić makaron, obieraczką robisz cienkie pasma które gotujesz I podajesz np. z sosem serowym. Wtedy - tak cukinia na 1 osobę. Ja robię jeszcze takie zapiekane przekąski na plastry cukini kłade pomidora, cebilke I ser, I na 10-15 min do piekarnika na 180 stopni, I podaje na krakersach z czymś piklowanym najlepiej, ale nie musi być pikli. Tu masz zdjęcie - krakersa smarujesz delikatnie masłem. To na gorze to akurat piekle warzywne, taki sosik I czerwona cebula karmelizowana. Ale nie musi tego być. 1 BrakLoginu zareagowało na to Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 379 Napisano 31 Sierpnia 2020 Dziękować za pomysły, na pewno ich spróbuję w wolnej chwili Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arke Napisano 3 Września 2020 Robiłam lazanię z cukinii,makaron zastępujesz cukinią (albo innym dyniowatym tworem)...reszta zostaje bez zmian.Mięsko,sos...i cukinia.Pycha...polecam:) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maybe 4 857 Napisano 7 Września 2020 Dziś zrobilam placki ale dodałam tartego sera - mniam! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 7 Października 2020 Z cukini to robię udawany makaron. Ogólnie nie przepadam za tym warzywem, chociaż powinnam bo ma malo wegli Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 627 Napisano 29 Grudnia 2020 Polecam placuszki z cukini na kształt tych ziemniaczanych podawanych z cukrem. Do tego sosik ala tzatziki. Palce lizać Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktoria110 0 Napisano 3 Sierpnia 2022 Można usmażyć na grilla, można pokroić w plasterki + mąka i na patelnie do złotego koloru. Także wariant placki, podobne do ziemniaczanych. Bardzo smaczne tak naprawdę)) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprzna 5 241 Napisano 4 Sierpnia 2022 Zostawiam na parę godzin plastry cukinii w oleju z czosnkiem, potem smażę i kładę posolone na kanapki. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktoria110 0 Napisano 10 Sierpnia 2022 cukinia jako schabowy? Ciekawe, nie wiem jak to będzie smakowało)) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Firtia 0 Napisano 16 Stycznia 2023 Ogółem cukinia jako schabowy smakuje większości osób, to delikatne danie Także gorąco je polecam. Poza tym cukinii można użyć do szaszłyków, a poza tym robić różne sałatki do słoików. Myślę, że takie sałatki by pasowały idealnie, bo jednak poświęcisz jedno czy dwa popołudnia, a potem masz słoików już na cały rok Poza tym z tego co widziałam na tej stronie https://fajnegotowanie.pl/pytania/co-zrobic-z-cukinii/, to możliwe jest nawet zrobienie pasztetu z cukinii. Przyznam, że osobiście mnie to zaskoczyło. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość w kość Napisano 16 Stycznia 2023 11 minut temu, Firtia napisał: Ogółem cukinia jako schabowy smakuje nie rozumiem tego nazewnictwa, to trochę jak zamiana wody w wino?🤔 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NITA 67 Napisano 16 Stycznia 2023 6 godzin temu, Firtia napisał: Ogółem cukinia jako schabowy smakuje większości osób, to delikatne danie Także gorąco je polecam. Poza tym cukinii można użyć do szaszłyków, a poza tym robić różne sałatki do słoików. Myślę, że takie sałatki by pasowały idealnie, bo jednak poświęcisz jedno czy dwa popołudnia, a potem masz słoików już na cały rok Poza tym z tego co widziałam na tej stronie https://fajnegotowanie.pl/pytania/co-zrobic-z-cukinii/, to możliwe jest nawet zrobienie pasztetu z cukinii. Przyznam, że osobiście mnie to zaskoczyło. Smażone w panierce? Dobre ale dużo roboty z tym. Na surowo cukinię robię na tarce w grube oczka z dodatkiem marchewki, szczyptą pieprzu i octu winnego. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach