Skocz do zawartości


Puszkin44

Popsy z cukinii

Polecane posty

Wściekły
Puszkin44

Popsy z cukinii to kwintesencja radości z lata. Te zaskakujące przekąski są naprawdę łatwe do zrobienia, a duża ilość dodatków zapewnia charakterny smak. W zależności od upodobań możesz usmażyć popsy w głębokim tłuszczu lub upiec. Serwuj je z domowym sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem tzatziki.

 

 

Składniki

2 łyżki oliwy lub oleju

1 biała cebulka

2-3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2 cukinie

2 ziemniaki

110 bułki tartej (1 szklanka)

100 g parmezanu (opcjonalnie do panierki)

2 jajka

3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

sól i czarny pieprz

olej do smażenia

natka pietruszki do dekoracji

 

 

 

Przygotowanie

1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Obierz cebulkę i drobno posiekaj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, oczyszczoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili czosnek, a na koniec paprykę. Dopraw solą i pieprzem, po czym chwilę przesmażaj. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ułóż na sicie i pozwól, aby sok swobodnie ściekał. Na koniec odciśnij. Możesz posolić cukinię, by szybciej i efektywniej wydobyć z niej płyn.

2

Do miski przełóż ugotowane i rozgniecione tłuczkiem ziemniaki, podsmażone warzywa i odsączoną cukinię. Następnie wbij 1 jajko i 1 łyżkę mąki, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj łyżką masę, aby stała się jednorodna. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać łyżkę posiekanych, świeżych ziół. Odstaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj 3 miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej jajko (następnie roztrzep), a do trzeciej bułkę tartą. Z warzywnej masy uformuj kule wielkości jajka, następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

3

Smaż popsy na mocno rozgrzanym tłuszczu i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Jeśli preferujesz dania pieczone, dosyp do bułki tartej drobno starty parmezan, wymieszaj i panieruj warzywne przekąski w ten sposób. Popsy podawaj od razu po przygotowaniu, posypane natką pietruszki oraz dołączonym sosem.

 

 

259f1e02ac674fd081c3267ba9122c58-recipe_

 

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.






Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...