Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Miejscowy

Podwyżka AKCYZY od nowego roku

Polecane posty

Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

To jest bez sensu. Ja tak nie potrafię żyć. U mnie łyżka musi stać w zupie, a rosół w tej postaci co piszesz, to nie rosół ? Ja ostatnio słyszałem jak kobieta gotuje rosół, to się za łeb chwyciłem. Ona gotuje go na skrzydełkach, które doprowadzą do wrzenia, wylewa wodę, potem to powtarza i po drugim razie takiego odlania wody dopiero zaczyna się gotowanie właściwe??????? 

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

To jest bez sensu. Ja tak nie potrafię żyć. U mnie łyżka musi stać w zupie, a rosół w tej postaci co piszesz, to nie rosół ? Ja ostatnio słyszałem jak kobieta gotuje rosół, to się za łeb chwyciłem. Ona gotuje go na skrzydełkach, które doprowadzą do wrzenia, wylewa wodę, potem to powtarza i po drugim razie takiego odlania wody dopiero zaczyna się gotowanie właściwe??????? 

Ja pierdzielę. Już nigdy o sobie nie powiem, że jestem kiepską kucharką ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
Przed chwilą, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Jak to usłyszałem, to myślałem, że spadnę z krzesła?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

Jak to usłyszałem, to myślałem, że spadnę z krzesła?

Ale że co...rosol na skrzydelkach za tulsty dlatego 2 razy filtruje wode? ?

Edytowano przez Arkina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
4 minuty temu, Arkina napisał:

Tylko jedno...mamy do czynienia waga ciężka ?

Bierzesz udział w walkach sumo czy jak? ?

Nie przyjęli mnie ? 

Powód?

Nie mieszczę się na macie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
3 minuty temu, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Nie mam szybkowara. Gotuje rosół w garnku 5 litrowym ok 3h.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Twojej znajomej zależy chyba na klarowności, dlatego wylewa wodę (pianę). Ja bełty usuwam delikatnie łyżką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
2 minuty temu, Arkina napisał:

Ale że co...rosol na skrzydelkach za tulsty dlatego 2 razy filtruje wode? ?

Nie wiem co ma na celu to odlewanie wody. Tłuszcz zawsze można zdjąć z wierzchu. Znam też osobę która gotuje rosół bez skór. Tzn ściąga skórę z każdego drobiu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
1 minutę temu, Frau napisał:

Twojej znajomej zależy chyba na klarowności, dlatego wylewa wodę (pianę). Ja bełty usuwam delikatnie łyżką.

Czyli tradycyjnie. Ja też tak robię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
6 minut temu, Aco napisał:

Nie wiem co ma na celu to odlewanie wody. Tłuszcz zawsze można zdjąć z wierzchu. Znam też osobę która gotuje rosół bez skór. Tzn ściąga skórę z każdego drobiu?

Ludzie są dziwni czasem...i różne maja fanaberie kulinarne. 

 

Rosół jest klarowny tylko wystarczy go pomału gotować...dla mnie powinien pyrkac jedynie. 

Edytowano przez Arkina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

Czyli tradycyjnie. Ja też tak robię.

Rosół, to niby taka "wodzionka", ale dobrze ugotowany i przyprawiony, to raj dla podniebienia.

Moja mama dodawała kawałki wołowiny. Takiej wersji nie lubię.

Najbardziej mi smakuje z udek i korpusu kurczaka.

Pod koniec gotowania dodaję zieleninę ( lubczyk, seler, pietruszka).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Arkina napisał:

Ludzie są dziwni czasem...i różne maja fanaberie kulinarne. 

 

Rosół jest klarowny tylko wystarczy go pomału gotować...dla mnie powinien pyrkac jedynie. 

Zdejmowanie skóry łatwo uzasadnić.

Wiele osób musi, lub chce stosować dietę i chlipnąć rosołek. Wtedy zdejmowanie skóry jest uzasadnione, wręcz zalecane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Midsummer Eve
13 godzin temu, Miejscowy napisał:

I co Wy na to?

Na to akurat nic szczególnego. Powiedziałabym, że to nawet dobrze, że te produkty zdrożeją, żeby ludziska mniej chlali. Ale obawiam się, że to tak nie działa - "alkus" i tak kupi, co najwyżej jego rodzina jeszcze bardziej na tym ucierpi (w tym przypadku finansowo).

Nie palę (choć odpowiada mi czynność palenia i smak papierosa, ale nigdy w życiu nie paliłam, z rozsądku, zbyt cenię zdrowie, urodę, zapach siebie i otoczenia). Alkohol pijam, ale jeśli będzie droższy, to też kupię na tyle, na ile pijam i nie odczuję tego właściwie, więc dla mnie ta akurat zmiana nie ma większego znaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Midsummer Eve
51 minut temu, Frau napisał:

Obecny rynek jest zawalony wyrobami tytoniowymi. 

Mimo to, ludzie nadal skręcają papierosy. Takich palaczy jest coraz więcej. 

Tam gdzie są papierosy, mają tytoń, gilzy i maszynki.

W skrzynce na listy miałam kilka razy ulotkę z numerem telefonu. Mają jeszcze tańszy tytoń niż w sklepach.

Tanimi papierosami ze wschodu, też się w garażu handluje.

Człowiek nie świnia, wszystko zje, byle przyoszczędzić na używki. 

 

Ktoś powie, że to takie płytkie?

Może i tak. Mam koleżankę, która na obiad gotowała budyń. Dodatki/surówki do obiadu, to  ogórki własnej roboty, podawane tylko w niedzielę. Niedzielny rosół, to woda+ kostki rosołowe+makaron. Wszystko gotowane razem w jednym garnku, żeby wody nie tracić na makaron.

Czy są biedni?

Nie. Ona lubi się stroić, obwieszać biżuterią, on marzy o  lepszym samochodzie niż sąsiad ? 

Dla mnie to traktowanie własnego ciała jak śmietnik, po to, by móc je przyozdobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
28 minut temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
1 minutę temu, 4 odsłony ironii napisał:

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Kurczę jak pozory mylą, obstawiłbym że nie dotykasz się łyżki tłustego rosołu 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
8 minut temu, KapitanJackSparrow napisał:

Kurczę jak pozory mylą, obstawiłbym że nie dotykasz się łyżki tłustego rosołu 

Tak? Ciekawe skąd takie wnioski? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
13 minut temu, 4 odsłony ironii napisał:

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Nigdy się w te urządzenia nie zagłębiałem i jestem zielony w temacie tych wynalazków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
5 minut temu, 4 odsłony ironii napisał:

Tak? Ciekawe skąd takie wnioski? ?

Po linii ciała vege. 

Jas n o. Hehe

Edytowano przez KapitanJackSparrow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
41 minut temu, Frau napisał:

Rosół, to niby taka "wodzionka", ale dobrze ugotowany i przyprawiony, to raj dla podniebienia.

Moja mama dodawała kawałki wołowiny. Takiej wersji nie lubię.

Najbardziej mi smakuje z udek i korpusu kurczaka.

Pod koniec gotowania dodaję zieleninę ( lubczyk, seler, pietruszka).

Kurde ja rosół lubię pod każdą postacią( gatunek mięsa) ale chyba najbardziej mi smakuje gotowany na kurze. Chociaż pyszny jest też z perliczki. Ogólnie czasami robię miks mięsny w zależności co mam (kaczka, kurczak, kawałek kury, bywa, że i kawałek królika tam wyląduje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
46 minut temu, Frau napisał:

Zdejmowanie skóry łatwo uzasadnić.

Wiele osób musi, lub chce stosować dietę i chlipnąć rosołek. Wtedy zdejmowanie skóry jest uzasadnione, wręcz zalecane.

Tu akurat nie chodzi o dietę, a obrzydzenie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
1 godzinę temu, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Pewnie wylewa antybiotyki z kurzej paszy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
9 minut temu, Aco napisał:

Kurde ja rosół lubię pod każdą postacią( gatunek mięsa) ale chyba najbardziej mi smakuje gotowany na kurze. Chociaż pyszny jest też z perliczki. Ogólnie czasami robię miks mięsny w zależności co mam (kaczka, kurczak, kawałek kury, bywa, że i kawałek królika tam wyląduje)

Proszę, proszę, ilu kucharzy na forum ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
2 minuty temu, Pieprzna napisał:

Proszę, proszę, ilu kucharzy na forum ?

A Ty kochaniutka z księżyca spadłaś. Przecież to wiadomo od stuleci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





  • Statystyki forum

    • Tematów
      9 532
    • Postów
      251 486
  • Statystyki użytkowników

    • Użytkowników
      818
    • Najwięcej dostępnych
      8 477

    Nadine
    Najnowszy użytkownik
    Nadine
    Dołączył
  • Nowe Posty

    • Tako rzeczka Brahmaputra
      Nie napisałem przecież, że Ty twierdzisz, że działa źle. To raczej Ty takie twierdzenie sugerowałaś mi, więc jasno stwierdzam, że robiąc tak, nie działa źle.  Jeśli to jest TWÓJ ARGUMENT na usprawiedliwienie nieudzielania pomocy uchodźcom przez państwo (lub udzielania jej w minimalnym zakresie i wypychanie z powrotem) i ściganie prywatnych osób, które kierując się własnym sumieniem i empatią próbują pomóc (a nawet ciąganie takich osób po sądach), to taki argument jest dość... dziwny. Ratownik podczas katastrofy nie rozdaje kolorów kierując się narodowością poszkodowanych, ich religią, płcią, wiekiem. Kieruje się ich obrażeniami, tym, komu trzeba pomóc natychmiast a komu można w dalszej kolejności. Jeśli idąc za Twoim przykładem państwo jest takim symbolicznym ratownikiem, to aktualnie stosuje dwa niestandardowe kolory: jeden dla NASZYCH - pomagamy, drugi dla OBCYCH - odrzucamy.  
    • Miły gość
      Ciiiii🤫😄
    • Vitalinka
      Rzeczka...? A kto napisał, że działa źle? Hmmm? To był MÓJ ARGUMENT ahahahah i nie potrzebuje tłumaczeń ocb, bo sama podałam ten przykład, a idź Pan w cholerę 😉dobranoc😄.  
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      Czyli o działaniu na podstawie wiedzy i umiejętności ratownika. Działanie zgodne z procedurami. Nie znaczy to wcale, że działa źle. Podobnie działa ratownik medyczny w wojsku, gdy musi szybko ocenić szanse na uratowanie rannych. Kolory są wskazówką do kolejności udzielania pomocy/rodzaju pomocy.
    • Vitalinka
      Nie o tym mówię, mówię o kolorach przyznawanych w ratownictwie podczas katastrof.  
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      Ratownicy mają bardzo trudną pracę i niestety bywa też tak, że spotykają się z niewdzięcznością. Należy im się szacunek i uznanie. To są prawdziwi bohaterowie żyjący wśród nas. Nie uważam jednak tego Twojego porównania, Vitalinko, za trafne. Jest oczywiste, że czasami trzeba wybrać, kogo ratować i nie znaczy to, że ratownik sprzeciwia się pomaganiu. Czas nie stoi w miejscu. Gdy na reakcję pozostają sekundy czy minuty, ratownik działa zgodnie ze swoją wiedzą, umiejętnościami i rozeznaniem sytuacji. I wtedy też nie będzie myślał o domach dziecka czy o uchodźcach albo o prześladowaniach chrześcijan, co nie znaczy, że musi to być dla niego nieistotne.  A czy nikt nie sprzeciwia się pomaganiu? Są takie osoby, nawet dość znane i wpływowe, ale jeśli nie spotkałaś się z czymś takim to może znaczy, że świat jest trochę lepszy, niż mi się wydawało.   Posłużyłem się cytatem z Ewangelii nie po to, by mieć satysfakcję. Ciebie to zdenerwowało, ale komuś innemu może się spodoba. W każdym razie temat nie jest błahy.
    • Antypatyk
    • Antypatyk
    • Antypatyk
    • Vitalinka
      CISZA WYBORCZA!
    • Vitalinka
      Nikt się nie sprzeciwia pomaganiu, jesteś zwyczajnie nie w porządku pisząc tak i ciągle cytując pismo święte dla swoich prowokacji, chociaż dobrze wiesz, że tak jak jest katastrofa to rannym przydzielane są kolory (według WAŻNOŚCI zabierania ich przez następne karetki) tak według Ciebie taki ratownik nie powinien ratować tych co może uratować, bo przysiągł ratować życie każde?  Gdyby mógł pomógłby każdemu i nie ma to nic wspólnego z a Ty rajcujesz się tak jakbyś temu biednemu ratownikowi, który robił co mógł pokazywał kodeks ratownictwa i wypominał, że jest złym ratownikiem.  I pisał, że UNIEMOŻLIWIŁ ratowanie, że się SPRZECIWIAŁ.  Mnie tylko denerwuje satysfakcja z jaką szafujesz tymi cytatami z Pisma Świętego, bo akurat tym nic dobrego też nie robisz.  Milknę w pokorze.
    • gość
      Ktoś jeszcze słucha takiej muzyki?  
    • Miły gość
      Zawsze możesz trzaskowskiemu kibicować ☺️
    • Pieprzna
      Maj się skończył, dzisiaj ostatnie nabożeństwo majowe, będzie mi od jutra czegoś brakować w wieczornej rutynie...
    • Antypatyk
    • Antypatyk
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      Powiem więcej: pomaganie nie wyklucza innego pomagania. Natomiast dziwny jest SPRZECIW wobec pomagania. Uniemożliwianie. W tym akurat przypadku szczególnie dziwne, bo przecież chodzi o coś ważnego dla chrześcijan.
    • Vitalinka
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      A to się jakoś wyklucza? Jeśli ktoś chce zorganizować pomoc dla polskich dzieci w domach dziecka, szpitalach itp. musi dojść do wniosku, że pomoc obcym ludziom na granicy to jest uniemożliwienie pomagania polskim dzieciom? Czy to może jest kwestia owego sławnego "NAJPIERW"? Nierzadko ludzie oburzają się na różnych wolontariuszy działających w obszarze, który dla tych ludzi wydaje się mniej istotny, niż to, co akurat dla nich jest ważne lub ważniejsze. I można usłyszeć: "Najpierw trzeba pomóc polskim xxx, a dopiero później można pomagać jakimś yyy".  Czyli coś na zasadzie - niech tam na granicy poczekają aż pomożemy wszystkim polskim potrzebującym dzieciom. Ale przyznaję, że słusznie zauważasz problem. Problem dzieci w domach dziecka, problem niepełnosprawnych, problem dzieci z zaburzeniami, które powinny być leczone a są kierowane do domów dziecka, które nie są przystosowane do leczenia. Jest to problem, którym państwo jak najbardziej powinno się zająć.
    • Vitalinka
      Ja też nie, ale była w domu dziecka, w szpitalach, w placówkach mających wspierać (z założenia) dzieci, znam ludzi tam pracujących, znam rodziny, znam statystyki i to jest dla mnie problem realny, którym zgodnie z moim sumieniem i wiarą trzeba się zająć. Tak jak przełożę ślimaczka, którego spotkam na chodniku na trawkę, zamiast filozofować o ślimaczku, który jest gdzieś daleko i słyszałam o nim w tv i nawet nie wiem jak NAPRAWDĘ z nim jest.
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      Na granicy? Nie byłem. 
    • Vitalinka
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      A to państwo chce pomagać? Przez pushbacki, ogrodzenia z concertiny (drut żyletkowy)? Ściganie wolontariuszy z zupą i ubraniami dla migrujących?  Zresztą... nie ja pisałem Ewangelię. Ani też dla państwa Ewangelia nie jest prawem. Jest za to jakimś drogowskazem dla wiernych. Chyba.
    • Vitalinka
      Racja, dlatego Kościół cały czas trąbi o naszych polskich dzieciach, które są chyba najbardziej znienawidzone przez Państwo, nie ma na domy dziecka, na leczenie, na hospicja (by umierały blisko rodziców - to jest tragedia), na pomoc psychiatryczną, codziennie jakieś dziecko popełnia samobójstwo, znów dziewczynka rzuciła się pod pociąg. Uchodźcy ok, ale jak państwo, które nie umie zadbać o potrzeby najmniejszych i najniewinniejszych chce pomagać jeszcze komuś z zewnątrz?
    • Tako rzeczka Brahmaputra
      To "fejkowy" mem krążący po facebooku. Marcin V został wybrany na papieża w roku 1417. I uznawał istnienie kościoła w Polsce (mianował abpa Mikołaja Trąbę prymasem Polski). 
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...