Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Miejscowy

Podwyżka AKCYZY od nowego roku

Polecane posty

Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

To jest bez sensu. Ja tak nie potrafię żyć. U mnie łyżka musi stać w zupie, a rosół w tej postaci co piszesz, to nie rosół ? Ja ostatnio słyszałem jak kobieta gotuje rosół, to się za łeb chwyciłem. Ona gotuje go na skrzydełkach, które doprowadzą do wrzenia, wylewa wodę, potem to powtarza i po drugim razie takiego odlania wody dopiero zaczyna się gotowanie właściwe??????? 

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

To jest bez sensu. Ja tak nie potrafię żyć. U mnie łyżka musi stać w zupie, a rosół w tej postaci co piszesz, to nie rosół ? Ja ostatnio słyszałem jak kobieta gotuje rosół, to się za łeb chwyciłem. Ona gotuje go na skrzydełkach, które doprowadzą do wrzenia, wylewa wodę, potem to powtarza i po drugim razie takiego odlania wody dopiero zaczyna się gotowanie właściwe??????? 

Ja pierdzielę. Już nigdy o sobie nie powiem, że jestem kiepską kucharką ?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
Przed chwilą, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Jak to usłyszałem, to myślałem, że spadnę z krzesła?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

Jak to usłyszałem, to myślałem, że spadnę z krzesła?

Ale że co...rosol na skrzydelkach za tulsty dlatego 2 razy filtruje wode? ?

Edytowano przez Arkina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
4 minuty temu, Arkina napisał:

Tylko jedno...mamy do czynienia waga ciężka ?

Bierzesz udział w walkach sumo czy jak? ?

Nie przyjęli mnie ? 

Powód?

Nie mieszczę się na macie ?

  • Ha Ha 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
3 minuty temu, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
1 minutę temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Nie mam szybkowara. Gotuje rosół w garnku 5 litrowym ok 3h.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Twojej znajomej zależy chyba na klarowności, dlatego wylewa wodę (pianę). Ja bełty usuwam delikatnie łyżką.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
2 minuty temu, Arkina napisał:

Ale że co...rosol na skrzydelkach za tulsty dlatego 2 razy filtruje wode? ?

Nie wiem co ma na celu to odlewanie wody. Tłuszcz zawsze można zdjąć z wierzchu. Znam też osobę która gotuje rosół bez skór. Tzn ściąga skórę z każdego drobiu?

  • Ha Ha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
1 minutę temu, Frau napisał:

Twojej znajomej zależy chyba na klarowności, dlatego wylewa wodę (pianę). Ja bełty usuwam delikatnie łyżką.

Czyli tradycyjnie. Ja też tak robię.

  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina
6 minut temu, Aco napisał:

Nie wiem co ma na celu to odlewanie wody. Tłuszcz zawsze można zdjąć z wierzchu. Znam też osobę która gotuje rosół bez skór. Tzn ściąga skórę z każdego drobiu?

Ludzie są dziwni czasem...i różne maja fanaberie kulinarne. 

 

Rosół jest klarowny tylko wystarczy go pomału gotować...dla mnie powinien pyrkac jedynie. 

Edytowano przez Arkina
  • Lubię to! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Aco napisał:

Czyli tradycyjnie. Ja też tak robię.

Rosół, to niby taka "wodzionka", ale dobrze ugotowany i przyprawiony, to raj dla podniebienia.

Moja mama dodawała kawałki wołowiny. Takiej wersji nie lubię.

Najbardziej mi smakuje z udek i korpusu kurczaka.

Pod koniec gotowania dodaję zieleninę ( lubczyk, seler, pietruszka).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frau
1 minutę temu, Arkina napisał:

Ludzie są dziwni czasem...i różne maja fanaberie kulinarne. 

 

Rosół jest klarowny tylko wystarczy go pomału gotować...dla mnie powinien pyrkac jedynie. 

Zdejmowanie skóry łatwo uzasadnić.

Wiele osób musi, lub chce stosować dietę i chlipnąć rosołek. Wtedy zdejmowanie skóry jest uzasadnione, wręcz zalecane.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Midsummer Eve
13 godzin temu, Miejscowy napisał:

I co Wy na to?

Na to akurat nic szczególnego. Powiedziałabym, że to nawet dobrze, że te produkty zdrożeją, żeby ludziska mniej chlali. Ale obawiam się, że to tak nie działa - "alkus" i tak kupi, co najwyżej jego rodzina jeszcze bardziej na tym ucierpi (w tym przypadku finansowo).

Nie palę (choć odpowiada mi czynność palenia i smak papierosa, ale nigdy w życiu nie paliłam, z rozsądku, zbyt cenię zdrowie, urodę, zapach siebie i otoczenia). Alkohol pijam, ale jeśli będzie droższy, to też kupię na tyle, na ile pijam i nie odczuję tego właściwie, więc dla mnie ta akurat zmiana nie ma większego znaczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Midsummer Eve
51 minut temu, Frau napisał:

Obecny rynek jest zawalony wyrobami tytoniowymi. 

Mimo to, ludzie nadal skręcają papierosy. Takich palaczy jest coraz więcej. 

Tam gdzie są papierosy, mają tytoń, gilzy i maszynki.

W skrzynce na listy miałam kilka razy ulotkę z numerem telefonu. Mają jeszcze tańszy tytoń niż w sklepach.

Tanimi papierosami ze wschodu, też się w garażu handluje.

Człowiek nie świnia, wszystko zje, byle przyoszczędzić na używki. 

 

Ktoś powie, że to takie płytkie?

Może i tak. Mam koleżankę, która na obiad gotowała budyń. Dodatki/surówki do obiadu, to  ogórki własnej roboty, podawane tylko w niedzielę. Niedzielny rosół, to woda+ kostki rosołowe+makaron. Wszystko gotowane razem w jednym garnku, żeby wody nie tracić na makaron.

Czy są biedni?

Nie. Ona lubi się stroić, obwieszać biżuterią, on marzy o  lepszym samochodzie niż sąsiad ? 

Dla mnie to traktowanie własnego ciała jak śmietnik, po to, by móc je przyozdobić.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
28 minut temu, Aco napisał:

Nie znam się na gotowaniu w szybkowarach czy termomiksach, ale moja znajoma mówi, że Ona rosół gotuje w tym czymś 40min? Czy to możliwe?

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
1 minutę temu, 4 odsłony ironii napisał:

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Kurczę jak pozory mylą, obstawiłbym że nie dotykasz się łyżki tłustego rosołu 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 odsłony ironii
8 minut temu, KapitanJackSparrow napisał:

Kurczę jak pozory mylą, obstawiłbym że nie dotykasz się łyżki tłustego rosołu 

Tak? Ciekawe skąd takie wnioski? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
13 minut temu, 4 odsłony ironii napisał:

Możliwe. W szybkowarze gotowanie odbywa się w ciśnieniu około 2 atmosfer, bez dostępu tlenu, dlatego następuje o wiele szybciej. Zdarzyło mi dawno temu robić w nim rosół, bardziej z ciekawości, bo też wydawało mi się to niemożliwe, i o dziwo-był on całkiem smaczny. Ale  gotowany tradycyjnie jest o wiele lepszy. Natomiast rosół z termomiksa to jakaś porażka. Choć znam ludzi, którym taka przyprawiona woda smakuje ?

Nigdy się w te urządzenia nie zagłębiałem i jestem zielony w temacie tych wynalazków.

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KapitanJackSparrow
5 minut temu, 4 odsłony ironii napisał:

Tak? Ciekawe skąd takie wnioski? ?

Po linii ciała vege. 

Jas n o. Hehe

Edytowano przez KapitanJackSparrow
  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
41 minut temu, Frau napisał:

Rosół, to niby taka "wodzionka", ale dobrze ugotowany i przyprawiony, to raj dla podniebienia.

Moja mama dodawała kawałki wołowiny. Takiej wersji nie lubię.

Najbardziej mi smakuje z udek i korpusu kurczaka.

Pod koniec gotowania dodaję zieleninę ( lubczyk, seler, pietruszka).

Kurde ja rosół lubię pod każdą postacią( gatunek mięsa) ale chyba najbardziej mi smakuje gotowany na kurze. Chociaż pyszny jest też z perliczki. Ogólnie czasami robię miks mięsny w zależności co mam (kaczka, kurczak, kawałek kury, bywa, że i kawałek królika tam wyląduje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
46 minut temu, Frau napisał:

Zdejmowanie skóry łatwo uzasadnić.

Wiele osób musi, lub chce stosować dietę i chlipnąć rosołek. Wtedy zdejmowanie skóry jest uzasadnione, wręcz zalecane.

Tu akurat nie chodzi o dietę, a obrzydzenie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
1 godzinę temu, Arkina napisał:

Rosół na skrzydełkach z 2 razy odfiltrowana woda ?

Kup jej jakaś kurę wiejska i naucz gotować ?

 

 

Pewnie wylewa antybiotyki z kurzej paszy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna
9 minut temu, Aco napisał:

Kurde ja rosół lubię pod każdą postacią( gatunek mięsa) ale chyba najbardziej mi smakuje gotowany na kurze. Chociaż pyszny jest też z perliczki. Ogólnie czasami robię miks mięsny w zależności co mam (kaczka, kurczak, kawałek kury, bywa, że i kawałek królika tam wyląduje)

Proszę, proszę, ilu kucharzy na forum ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aco
2 minuty temu, Pieprzna napisał:

Proszę, proszę, ilu kucharzy na forum ?

A Ty kochaniutka z księżyca spadłaś. Przecież to wiadomo od stuleci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...