- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
-
Statystyki forum
-
Tematów9 633
-
Postów257 916
-
-
Statystyki użytkowników
-
Użytkowników911
-
Najwięcej dostępnych13 845
Najnowszy użytkownik
Margaretqnn
Dołączył -
-
Nowe Posty
-
Przez Liliana · Napisano
Odwiedziłam wcześniej temat „Tworzymy historyjkę – dokończ zdanie” z zamiarem dodania swojego wpisu, jednak zauważyłam tam pewne niepokojące działania i niestety straciłam wenę. Nie chciałam zaśmiecać tamtego wątku, więc tutaj chciałabym podziękować moderacji (przepraszam autora tego tematu) za czuwanie nad porządkiem i usuwanie nieodpowiednich treści – to naprawdę ważne, bo takie sytuacje potrafią zniechęcić użytkowników do udziału w dyskusji. -
Przez Liliana · Napisano
Dodałam przepis w dziale kulinarnym, choć nie mam pewności, czy kogoś to zainteresuje. Ten bigos robię tylko raz do roku, bo to naprawdę konkretne danie – może nawet trochę „na bogato”. Używam dziczyzny, która jest dość kosztowna, a przy tym wiem, że temat polowań może budzić różne emocje. -
Przez Liliana · Napisano
Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, zawsze wracam wspomnieniami do kuchni mojej babci, w której unosił się zapach bigosu gotowanego przez kilka dni. To był bigos z dziczyzny – mocny w smaku, głęboki, pachnący grzybami i przyprawami. Wiem, że nie wszyscy przepadają za takim mięsem, dlatego spokojnie można użyć wieprzowiny lub wołowiny. Najważniejsze to gotować go z sercem – wtedy zawsze smakuje jak u babci. Przygotowanie na minimum 12 porcji. Składniki: Mięso i wędzonki 1 kg dziczyzny (np. udziec z jelenia lub łopatka z dzika) 500 g karkówki wieprzowej 400 g wołowiny (np. łopatka lub mostek) 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy z dzika (lub innej dobrej jakości, np. jałowcowej) Kapusta i dodatki 1,5 kg kapusty kiszonej (nie zbyt kwaśnej; jeśli trzeba, przepłucz) 300 g świeżej kapusty białej (dla łagodniejszego smaku) 2 duże cebule 2 marchewki 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta) 100 g suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub podgrzybki) 100 ml koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki przecieru 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 szklanka bulionu (mięsnego lub warzywnego) 2 łyżki smalcu lub tłuszczu z gęsi Przyprawy 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren jałowca (lekko zgniecionych) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli (na początek, później do smaku) 1 łyżeczka cukru trzcinowego (równoważy kwas kapusty) Przygotowanie (3 dni — klasyczna metoda) Dzień 1 — smażenie i pierwsze duszenie Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut do namoczenia. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na smalcu w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj mięsa (dziczyznę, wołowinę, wieprzowinę) pokrojone w kostkę. Smaż partiami, aż się zarumienią. Wlej wino, odparuj połowę, następnie dodaj bulion, wszystkie przyprawy i pokrojone marchewki. Dodaj kapustę kiszoną i świeżą, grzyby z wodą z moczenia (przecedzoną) oraz śliwki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszając co 20 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i schowaj w chłodne miejsce (lodówka lub balkon zimą). Dzień 2 — drugie gotowanie Ponownie podgrzej bigos, dodaj pokrojone jabłko i kiełbasę z dzika. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny, często mieszając, aby się nie przypalił. Spróbuj — ewentualnie dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru lub papryki wędzonej. Odstaw do wystygnięcia. Dzień 3 — ostateczne wykończenie Ponownie zagotuj bigos, gotuj jeszcze ok. 45 minut. Jeśli wolisz bardziej soczysty — dodaj odrobinę wina lub bulionu. Gdy bigos nabierze głębokiego brązowego koloru i intensywnego aromatu, jest gotowy. Moje wskazówki: Najlepiej smakuje po kilku dniach przegryzania. Lubisz bigos ostry? Dodaj np. chili. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub pieczonymi ziemniakami. Do podania możesz dodać łyżkę żurawiny lub borówki dla kontrastu smaku. Idealny do przechowywania — można go zawekować lub zamrozić. Smacznego życzy Liliana -
-
-
-
-
Przez Nomada · Napisano
Żeby wrony nie było widać? Hmm, a ja myślałam że białego kruka🤔 -
Przez Nomada · Napisano
Pomysłowość ludzka nie zna granic gdy matką wynalazców jest potrzeba. Sam rozumiesz, myślę ; ) -
Przez Nomada · Napisano
Diabelska sztuczka, e chyba nie dam rady się nie zaśmiać🤣 -
-
Przez KapitanJackSparrow · Napisano
pomachał nieświadomej na pożegnanie i .. Tak napisałaś 👆 bardzo niedobrze 😁 -
-
Przez Monika · Napisano
(Poprawiłam, przepraszam za błedy, pisałam szybko z telefonu). Jaka jesień jest piękna- pomyślała i wtedy na ścieżce minęła się z wchodzącą z wchodząvą pod gorę... -
Przez Monika · Napisano
...i wyrażania własnej opinii, chyba że jest ona pełna zachwytu nad autorem tematu. Każdy ma inne poczucie humoru, mnie to nie oburza, ani nie śmieszy, bo to humor rodem z podstawówki, ale jak masz ochotę to pisz, może komuś innemu się spodobają. Pozdrawiam. -
Przez KapitanJackSparrow · Napisano
Byś się zatem nauczyła kończyć zdanie, skoro wymagasz, a nie budować nowe, od nie przypiął ni przyłapał 😁 -
Przez KapitanJackSparrow · Napisano
Nomada w przeciwieństwie do ciebie na dystans i jak sama mówi o sobie, dużą cierpliwość, nie sądzę aby hipotetyczna sytuacja nakreślona jakoś ją zbulwersowała. A internet jest pełen dosadnych określeń ludzkiej czy kobiecej natury, że moje w porównaniu z tymi ? Są godne politowania. A ponieważ lubisz zwracać na tytuły tematów i być im wierna to zauważ, że w pierwszych słowach nakreśliłem co tu można robić. Można w zasadzie wszystko oprócz przestępstw. Zatem pozwalam ci tu nawet snuć opowiastki o moim tchórzostwie i co tam jeszcze Twój pogmatwany umysł będzie w stanie wymyślić. Ostatnio widziałem zabawny filmik w którym zadano pytanie dlaczego kobieta siedzi z skrzyżowanymi nogami. I były bardzo zabawne odpowiedzi które zapewne cię w tej chwili zbulwersują ... Pozwól że przytoczę jeden taki light. - żeby wrony nie było widać ! 😁 Moim skromnym zdaniem zabawne choć są lepsze... Chcesz? -
Przez zielona_mara · Napisano
Kolejny chwali post Te liściory alokazji silver dragon robią większe wrażenie... jeszcze nie jest duża ale przez lato mocno bujneła, a kupiłam ją na początku tego roku... [/url] W sumie od alokazji się zaczęło zbieractwo roślin. : ) -
-
-
-
-
Przez Monika · Napisano
Tak, dla Ciebie Kochany, jedz na zdrówko😊 -
-
Przez Monika · Napisano
Hahah, też pomyślałam że biedna Nomada po wycieczkach kibelkowych, będzie zaliczać wycieczki bidetowe😄 Swoją drogą, kto mówi do kobiety "podmyć tyłek"? Można ewentualnie (w ostateczności) napisać: "podmyć pupcię" Chociaż temat podmywania na forum i to w stosunku (kapitanie nie rechocz) do kobiet, raczej na miejscu mężczyzn bym omijała😄
-
-
Najnowsze Tematy
-
-
-
-
3
Przez Klaud
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
1
Przez PylWichru
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
