Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
ania_m

Kurczak w sosie żółtkowo-cytrynowym

Polecane posty

ania_m

Bardzo fajny, letni i leniwy przepis. Jedyna jego wada to to, że nie warto zostawiać nic na jutro, bo traci przy odgrzewaniu.

 

  • 800g ud kurczaka bez skóry i kości (jeśli z kośćmi, to więcej)
  • sporawa cebula
  • sok z 3 cytryn (najlepiej bio)
  • skórka z półtorej cytryny (najlepiej bio, jeśli nie - to wyparzonej)
  • szklanka rosołu albo białego wytrawnego wina (daję i jedno, i drugie)
  • 4 żółtka (białka zamróź i wykorzystaj w ciągu miesiąca na Pawłową)
  • chili, tłuszcz do smażenia (masło klarowane w mojej wersji), sól i pieprz, natka, liście laurowe, ziele angielskie


Podsmaż cebulę, dodaj pokrojone w rozsądne kawałki mięso i przyrumień, zalej rosołem/winem, dodaj liście laurowe, sól, ziele angielskie, chili, parę łyżek soku z cytryny i uduś do miękkości. Odparuj sos. W osobnej misce roztrzep żółtka, skórkę, pieprz, natkę i resztę soku z cytryny. Wlej do garnka, energicznie mieszając. Sos powinien mieć aksamitną konsystencję.
Podawaj z czym tam chcesz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...