- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
-
Statystyki użytkowników
-
Użytkowników910
-
Najwięcej dostępnych13 845
Najnowszy użytkownik
Margaretqnn
Dołączył -
-
Nowe Posty
-
Przez Nomada · Napisano
Więc to już za chwilę, wszystkiego dobrego Zielona_Mara Dziękuję za miłą pogawędkę -
Przez Nomada · Napisano
Ja zawsze szukam dowodów, w nauce można szukać odpowiedzi. Rynek soi jest wielki, trudno walczyć z dezinformacją jaką nam podają na tacy. Trzeba kopać głębiej. Może to moja wada ale nie kupuję informacji z pierwszych stron ; ) -
Przez zielona_mara · Napisano
Póki co jest ok. może mój mózg zatrzymał się na etapie 16,5 roku życia do tego momentu byłam wszystkożerna. W listopadzie skończę 43 : ) -
Przez zielona_mara · Napisano
Ale na tym drugim kanale prowadzący wspominał, że GMO nie jest u nas hodowana i ogólnie jest zakazana w UE a jeśli jest stosowana to co najwyżej w paszach dla zwierząt. A jeśli tak to wtedy mięso takich zwierzat nie jest najzdrowsze (?) dla mózgu : ) to już od siebie dodaje. -
Przez zielona_mara · Napisano
Nie oglądałam oryginalu tylko tamten fragment. oki rozumiem, że są tu zestawione dwa sprzeczne stanowiska... i pewnie każde znajdzie coś na poparcie swojego. -
Przez Nomada · Napisano
Rozumiem, najważniejsze że czujesz się dobrze. Warto jednak czasem zrobić jakieś badania ponieważ niektóre deficyty mogą dać objawy dopiero po wielu latach. -
Przez Nomada · Napisano
I jeszcze jedno, starsze; ''Nowe badania pokazują, że soja GMO gromadzi rakotwórczy formaldehyd i wyczerpuje glutation'' https://www.sott.net/article/299077-New-research-shows-GMO-soy-accumulates-carcinogenic-formaldehyde-and-depletes-glutathione -
Przez Nomada · Napisano
Wiele badań dziwnym trafem ulotniło sie, są niedostępne. Soja ,a uszkodzenie mózgu Wysłany przez dr Mercola | 17 września 2000 r. ''...Soja zakłóca działanie enzymów Podczas gdy soja ma stosunkowo wysoką zawartość białka w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, Enig twierdzi, że są one słabym źródłem białka, ponieważ inne białka znajdujące się w soi działają jako silne inhibitory enzymów. Te „anty-odżywcze” blokują działanie trypsyny i innych enzymów niezbędnych do trawienia białka. Trypsyno-nhibitory to duże, ściśle zwinięte białka, które nie są całkowicie dezaktywowane podczas zwykłego gotowania i mogą zmniejszać trawienie białka. Dlatego spożycie soi może prowadzić do chronicznych niedoborów w pobieraniu aminokwasów. [8] Zdolność soi do ingerencji w enzymy i aminokwasy może mieć bezpośrednie konsekwencje dla mózgu. Jak sugerują White i jego koledzy, „izoflawony w tofu i innych produktach sojowych mogą wywierać swój wpływ poprzez interferencję z mechanizmami zależnymi od kinazy tyrozynowej wymaganymi dla optymalnej funkcji, budowy i plastyczności hipokampa”. [2] Wysokie ilości białkowych kinaz tyrozynowych znajdują się w hipokampie, regionie mózgu zaangażowanym w uczenie się i pamięć. Wykazano, że jeden z głównych izoflawonów soi, genisteina, hamuje kinazę tyrozynową w hipokampie, gdzie blokuje „długotrwałe wzmocnienie”, mechanizm powstawania pamięci. [9] Tyrozyna, dopamina i choroba Parkinsona...'' http://www.reboundhealth.com/cms/images/pdf/Article-by-Various-Authors/soy and brain damage 2 id 19045.pdf John D. MacArthur -
-
-
Przez zielona_mara · Napisano
Bo nie weryfikują danych, nie przygotowują się? wystarczająco... O ten materiał chodzi bo lepiej samemu zobaczyć. -
Przez zielona_mara · Napisano
Swojej diety nie analizuje jem na co mam ochotę i tez nie twierdzę, że jest zdrowa i dla każdego. Trochę białka pochodzenia zwierzęcego też jest bo nabiał i jajka (czasem) jadam. Nie jestem weganką. -
Przez Nomada · Napisano
Nic na przysłowiową gębę. Zawsze warto szukać naukowego potwierdzenia. Wielotorowe myślenie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Dlaczego coraz więcej takich filmów w necie? Zastanawiałaś sie nad tym? -
-
Przez zielona_mara · Napisano
Wczoraj widziałam jakiś filmik z kanału naukowybełkot i tam właśnie prowadzący mówił o tym wywiadzie który jego zdaniem nie był profesjonalny... tematy były zbyt płytko omówione bo redaktor nie drążył nie poddawał pod wątpliwość tego co usłyszał... taki rozmów jest ponoć w necie coraz więcej. -
Przez zielona_mara · Napisano
Bardzo rzadko... raczej nie. Ja akurat jestem wegetarianką więc mniej restrykcyjnie bo tylko zrezygnowałam z mięsa w tym ryb. -
Przez Nomada · Napisano
Wiem, moja córka tez jest weganką. Suplementujesz coś? -
Przez zielona_mara · Napisano
Nie oglądałam całego wywiadu ale kilka dni temu trafiłam na ten fragment i trochę mnie zaskoczył, ale właśnie nie aż tak pozytywnie... wsparla ten swój argument Neandertalczykami o których chyba od dawna wiadomo było że jedli mięso... A nie czuję by mój mózg był źle rozwinięty przez to, że jestem wege od ponad 20 lat dziwne wydało mi się to co powiedziała. -
Przez Nomada · Napisano
Są mało wymagajace ale odkąd podlewam je tylko wodą deszczową rosną jeszcze lepiej. No i co trzy lata wymagają usunięcia starych korzeni i przesadzenia. -
-
-
Przez zielona_mara · Napisano
Dziękuję bardziej zależało mi na pokazaniu rośliny tak żeby nie uchwycić wszystkiego wokół. -
Przez Nomada · Napisano
Ostatnio przesadzałam orchideę, w sumie mam ich sześć. Fajnie jest patrzeć jak pojawiaja się nowe korzenie. Kwitły intensywnie przez ostatnie trzy lata. Daję im teraz czas na regeneracje. https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/zblizenie-na-piekne-kwitnace-kwiaty_23669195.htm#fromView=keyword&page=1&position=10&uuid=ecc9bdb3-b1b0-4ad2-95bd-d1e81c2cc308&query=Biala+orchidea Biała, taką mam ma wielkie kwiaty. -
Przez Nomada · Napisano
Cudeńko, widziałam ostatnio w dyskoncie i korciło mnie by kupić ale nie mam juz gdzie postawić. -
Przez Nomada · Napisano
Piękna, znasz sie na fotografii, bo to zdjęcie jest niesamowite ; )
-
-
Najnowsze Tematy
-
-
-
-
-
3
Przez Klaud
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
1
Przez PylWichru
Rozpoczęty -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
