kasiak Napisano 22 Maja 2018 Na początek poproszę o nie krytykowanie. Nie jestem już taka młoda ale nie ukrywam, że nawet banalne rzeczy w kuchni potrafią wprowadzić mnie w zakłopotanie. Czasem zastanawiam się nawet na jaką długość/grubość coś pokroić albo ile czasu powinny trwać podstawowe czynności. Jestem raczej początkująca w kuchni. Stąd moje banalne pytanie: jak długo gotować ziemniaki? W internecie wprawdzie jest podany czas ale skąd mam wiedzieć na jakie kawałki pokroić ziemniaki, czy w ogóle je pokroić, ile posolić, na jakim ogniu gotować, w jakim garnku, czy dodać jakieś przyprawy. Akurat jestem raczej z tych osób, które nie robią czegoś "na oko" tylko muszą mieć wszystko dokładnie odmierzone. Do tej pory raczej unikałam kuchni ale mój wiek i sytuacja życiowa zmusiły mnie do rozpoczęcia przygody z gotowaniem. Dlatego proszę o wyrozumiałość i porady. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gość Napisano 22 Maja 2018 W parowarze 40 min. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 22 Maja 2018 Moim sposobem na dobre ugotowanie ziemniaków jest taki jak masz duże ziemniaki kroję je na ćwiartki, mniejsze na pół a te bardzo duże na 6 części Ziemniaki gotuje w takim garnku ile mam ziemniaków obranych , to wszystko zalezy na ile osób gotujesz Wlewam go garnka z ziemniakami tyle wody żeby woda byla powyżej poziomu ziemniaków okolo 2-3 cm. Co do solenia ziemniaków , to wszystko zalezy jak duzo przyprawiasz inne potrawy , sama musisz to wyczuć , jedni mnie sola inni wiecej. Dlugość gotowania ziemniaków zależy roniez od ziemniaków , jedne długo się gotują inne krócej,. Jak sprawdzić czy ziemniak jest ugotowany mój wyprobowany sposób , sprawdzasz po 15 minutach widelcem czy widelec zaczyna wbijac się w ziemniak i jak ziemkniak przepolowi się pod naciskiem widelca to są już ugotowane ziemniaki Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 319 Napisano 22 Maja 2018 Fajnie to Cooliberek rozpisał, każdy kto pierwszy raz będzie gotował ziemniaki to da radę. Ja gotuję na czuja z tym sprawdzaniem, ale nie jestem już jakimś miłośnikiem PYR mimo że pochodzę z Pyrlandii Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 22 Maja 2018 Bl może wolisz kluski ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 319 Napisano 22 Maja 2018 Ja jestem amatorem golonek, ale wiadomo tego człowiek nie będzie codziennie jadł tylko od "święta" hehe Ja wolę spaghetti i w ogóle makarony Nie pogardzę czerwonym jak i białym mięskiem, a najbardziej to uwielbiam ryby w każdej postaci Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cooliberek 352 Napisano 22 Maja 2018 Bl to teraz wiem co lubisz Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach