Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Olus

Dieta Biblijna

Polecane posty



MXY

Pozwolę sobie zacytować fragment z artykułu:

Cytat

Co do słodyczy, Biblia radzi nam, aby miód lub inne cukry proste wykorzystywać oszczędnie (por. Prz 25, 16; 27).

Dziś cukry proste są w diecie większości Europejczyków na porządku dziennym i to często w ogromnych ilościach, co jest główną przyczyną wielu chorób metabolicznych jak np. cukrzyca. Gdyby ludzie stosowali się choćby do tego zalecenia to wiele chorób można by było uniknąć. 

 

 

Co do pieczywa:

Cytat

Zasady biblijne obejmują także zagadnienia korzystania z roślin spożywczych, węglowodanów. Ezechiel został poinstruowany, aby pożywny chleb był z „pszenicy, jęczmienia, fasoli, soczewicy, prosa i orkiszu” (por. Ez 4, 9). Był to chleb wieloziarnisty, zawierający kompleks energetycznych węglowodanów, różne rodzaje błonnika, wiele aminokwasów i białka dla budowania mięśni. To nie był produkt wysoce rafinowany, jak dzisiejsze pieczywa, w których większość składników odżywczych jest usunięta, a są mylnie nazywane „wzbogaconymi”, kiedy kilka składników odżywczych dodaje się z powrotem w sposób sztuczny.

Tutaj trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o pszenicę, po pierwsze ze względu na to o czym wspomniano w artykule, że pieczywo z dzisiejszej białej mąki pszennej jest prawie całkowicie bezwartościowe. A po drugie dlatego, że pszenica została w ostatnich czasach zmodyfikowana i to już nie jest ta sama pszenica, którą jedli dawno temu nasi pradziadkowie. Modyfikacja pszenicy miała na celu stworzenie ziaren bardziej odpornych, jednak nikt nie przewidział (a może przewidział i może było to celowe, kto wie ?), że będzie ona szkodliwa dla naszego układu trawiennego, gluten w niej zawarty uszkadza jelita i to nie tylko u osób z celiakią i alergiami na gluten, ale również u zdrowych osób. Wiele chorób powstaje np. z powodu zespołu nieszczelnego jelita, ale o tym z reguły się nie wie, a już tym bardziej nie łączy tego z glutenem, próbuje się zaleczać chorobę, a nie szuka się prawdziwej przyczyny problemu (jak z większością chorób zresztą ?).

Tak że jeśli ktoś lubi produkty mączne i je dużo chleba z białej mąki na co dzień, to radzę się zastanowić nad swoją dietą. A jeśli już to jedzenie chleba jest konieczne, to lepiej sięgać po pełnoziarniste, brązowe chleby (w nich też jest gluten, ale mają przynajmniej jakieś wartości odżywcze), albo piec sobie w domu chleby z innych rodzajów zbóż.  

  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...