Brunetka Napisano 1 Października 2018 Składniki: Pasta curry: 2 papryczki chilli od 1/2 do 1 pęczka kolendry – w zależności od wielkości (łodyżki) kawałek imbiru (wielkości palca wskazującego) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki czarnego pieprzu w kulkach 2 łyżeczki nasion kolendry trochę mleka ryżowego (odlanego z 1 litra potrzebnego do curry) Curry: 1 litr mleka ryżowego (może być też mleko kokosowe) po około 1/3 do 1/2 główki kolorowych kalafiorów (w zależności od wielkości) – użyłem białego, żółtego i romanesco ok. 300 g bobu lub zielonego groszku 2 pomidory malinowe 50 g pinioli (mogą być też orzeszki cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały) 2 cebule 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 6 listków limonki kaffir od 1/2 do 1 pęczka kolendry w zależności od wielkości (listki) sól nierafinowany olej kokosowy do smażenia Przygotowanie 1. Przygotuj domową pastę curry: zmiksuj papryczki, obrany ze skórki imbir oraz łodyżki kolendry wraz z odrobiną mleka ryżowego, które ułatwi pracę urządzenia. Dodaj kmin oraz roztarte w moździerzu pieprz i kolendrę. Możesz użyć też kminu w nasionach – wtedy również rozetrzyj je w moździerzu. 2. W dużym głębokim rondlu zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. 3. Dodaj pastę curry z pkt 2, pastę z tamaryndowca, masło orzechowe, listki limonki kaffir i porządną szczyptę soli. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. 4. Dodaj kalafior i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki. 5. Dodaj do rondla bób (lub groszek), pomidory i orzechy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (bez pokrywki) lub trochę dłużej, jeśli kalafior będzie wymagał nieco dłuższego gotowania. 6. Gotowe curry zdejmij z ognia. Dodaj większość listków świeżej kolendry. Przełóż porcje curry do głębokich talerzy i posyp pozostałymi listkami kolendry. 7 Podziel kalafiory na różyczki. Głąb kalafiora pokrój na małe kawałki. Posiekaj cebule. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach