Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
Brunetka

Curry z masłem orzechowym

Polecane posty

Brunetka

FlOktkqTURBXy9mNTI3NGZlZGM0ZTI4MDUyZDNkM

 

Składniki:

 

Pasta curry:

  • 2 papryczki chilli
  • od 1/2 do 1 pęczka kolendry – w zależności od wielkości (łodyżki)
  • kawałek imbiru (wielkości palca wskazującego)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w kulkach
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • trochę mleka ryżowego (odlanego z 1 litra potrzebnego do curry)

Curry:

  • 1 litr mleka ryżowego (może być też mleko kokosowe)
  • po około 1/3 do 1/2 główki kolorowych kalafiorów (w zależności od wielkości) – użyłem białego, żółtego i romanesco
  • ok. 300 g bobu lub zielonego groszku
  • 2 pomidory malinowe
  • 50 g pinioli (mogą być też orzeszki cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 6 listków limonki kaffir
  • od 1/2 do 1 pęczka kolendry w zależności od wielkości (listki)
  • sól
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie

1. Przygotuj domową pastę curry: zmiksuj papryczki, obrany ze skórki imbir oraz łodyżki kolendry wraz z odrobiną mleka ryżowego, które ułatwi pracę urządzenia. Dodaj kmin oraz roztarte w moździerzu pieprz i kolendrę. Możesz użyć też kminu w nasionach – wtedy również rozetrzyj je w moździerzu.

2. W dużym głębokim rondlu zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj pastę curry z pkt 2, pastę z tamaryndowca, masło orzechowe, listki limonki kaffir i porządną szczyptę soli. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę.

4. Dodaj kalafior i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki.

5. Dodaj do rondla bób (lub groszek), pomidory i orzechy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (bez pokrywki) lub trochę dłużej, jeśli kalafior będzie wymagał nieco dłuższego gotowania.

6. Gotowe curry zdejmij z ognia. Dodaj większość listków świeżej kolendry. Przełóż porcje curry do głębokich talerzy i posyp pozostałymi listkami kolendry.

7 Podziel kalafiory na różyczki. Głąb kalafiora pokrój na małe kawałki. Posiekaj cebule.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...