Karola Napisano 12 Lipca 2018 Jem mało przetworzonych produktów, ale bez przesady. Nie będę piekła chleba skoro jem kromkę dziennie. Już zauważyłam, że wiele produktów jest przesłodzonych, ale ostatnio jeden z ulubionych chlebów. Miałam wrażenie, że jem słodką drożdżówkę. Czy tylko mnie to przesładzanie wszystkiego przeszkadza? Nie chodzi mi o żadne diety itp tylko smak. Dla mnie słodki nie jest ulubionym dlatego nie przepadam za owocami. Czy faktycznie musztardy, chleby muszą być coraz słodsze? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zuzia 944 Napisano 12 Lipca 2018 Mnie też to przeraża, a jeszcze bardziej niska świadomość części społeczeństwa np mamusiek które pakują w swoje dzieci jogurciki, przesłodzone soczki, wody smakowe. Potem mają problem, że dzieci nie chcą jeść "normalnego obiadku" zrobionego z półproduktów i gotowców do odgrzania w mikrofali. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MXY 681 Napisano 30 Września 2018 Najlepiej nie kupować gotowców, tylko w miarę możliwości jeść jak najmniej przetworzone rzeczy i robić wszystko samemu w domu. Słodycze najlepiej robić z dodatkiem zdrowych słodzików, tutaj w szczególności polecałabym erytrol i stewię, ponieważ mają prawie zero kcal i nie wpływają raczej na indeks glikemiczny (ertytrol nie jest w ogóle wchłaniany do krwi). Szczególnie takie słodziki warto polecić diabetykom. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz 397 Napisano 30 Września 2018 Jak nie solą, to cukrem chcą nas załatwić. Należy pamiętać też, że produkty które nawet smakowo nie są słodkie, też zawierają cukier. 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lala z nieba 233 Napisano 1 Października 2018 20 godzin temu, Maryna napisał: szczególności polecałabym erytrol i stewię, Dodam od siebie ksylitol. - kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo niższą niż cukru białego – niemal o 40% mniejszą. - w przeciwieństwie do sacharozy ksylitol działa bakteriobójczo. W efekcie ma właściwości poprawiające odporności organizmu. - bardzo skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą. - doniesienia naukowe mówią również o udziale ksylitolu we wzroście przyswajalności wapnia w diecie - zaletą ksylitolu jest fakt, iż nie sprzyja on w rozwoju grzybów i drożdżaków w przeciwieństwie do cukru itd. Zalety cukru brzozowego. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MXY 681 Napisano 7 Listopada 2018 ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
syn fubu 485 Napisano 7 Listopada 2018 (edytowany) Cukier mądrym dodaje mądrości, a głupim głupoty. ?♂️ Edytowano 7 Listopada 2018 przez syn fubu Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Layne 1 035 Napisano 8 Listopada 2018 Kupiłem dziś stewię w tabletkach. Kurde, to nie to samo jednak, ale się przestawię. Też czuję się zasłodzony i próbuję przeciwdziałać. A na słodkie jestem pazerny ? Gdzie kupujecie ten ksylitol? Próbował ktoś? Podobne to w smaku do sewii? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zuzia 944 Napisano 8 Listopada 2018 Ksylitol? widziałam w Rossmannie, nie wiem jaki w smaku jest, trzeba spróbować. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lawendowa 133 Napisano 9 Listopada 2018 Nie odczuwam jakoś przesłodzonego świata. Lubię czasami zjeść coś słodkiego i niekonieczni traktuje to jako zło. Wiem, że teraz popularyzuje się niesłodzenie czegokolwiek, natomiast mi do takiego zachowania bardzo daleko. Uwielbiam słodką szarlotkę i nie odmawiam jej sobie raz w tygodniu. Earl Grey smakuje mi najbardziej z łyżeczką zwykłego cukru wieczorem. Próbowałam ksyllitole, stewie, miód - dla mnie to wciąż nie jest stara dobra sacharoza Jednym słowem - nie szaleje Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach