- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
Zaloguj się, aby obserwować
Obserwujący
0
500 złotych dla rodziców i opiekunów, a co dla osób niepełnosprawnych?
Przez
gość, w Polityka
-
Statystyki forum
-
Tematów9 733
-
Postów263 724
-
-
Statystyki użytkowników
-
Użytkowników985
-
Najwięcej dostępnych13 845
Najnowszy użytkownik
MysteriousGirl
Dołączył -
-
Nowe Posty
-
-
Przez KapitanJackSparrow · Napisano
źle to się wszystko czyta ale coż nie jestem myśliwym 🙃😁 -
-
-
-
Przez Vitalinka · Napisano
Po prostu się mylisz mężczyzno i wstydzisz się przyznać... . -
To Ty jesteś w liczbie mnogiej?😶 ...a gdybym, ot tak obie napisała, że to najlepszy zespół na świecie?🙂 -
No właśnie, tak czytałam, że to od tego jedzenia, fast foodów, ale nie będę nikomu dyktować, co ma jeść...🤷♀️ -
-
-
-
nie ma znaczenia od czego zaczełam, bo: Przegląd od AI Bycie „dziadem” to potoczne określenie oznaczające skąpstwo lub życie w ubóstwie. Oznacza to żałowanie pieniędzy na podstawowe potrzeby, unikanie wydatków, a czasem także po prostu kogoś biednego lub znoszącego trudny los. Słowo to odnosi się także do kogoś w podeszłym wieku lub służy jako zwykłe wyzwisko. [1, 2, 3] Oto najczęstsze znaczenia tego słowa w codziennym życiu: Skąpiec: Ktoś bardzo oszczędny. Taka osoba nie chce wydawać pieniędzy nawet na siebie, co można przyrównać do chomikowania każdego grosza i niemożności jego wydania. Biedak: Osoba uboga lub żyjąca w trudnych warunkach finansowych. Zły człowiek: Często używane jako obelga pod adresem kogoś niemiłego lub niekulturalnego. [1, 2, 3] W dawnych czasach słowo to oznaczało po prostu żebraka. Pochodzi od słowa oznaczającego przodka. [1, 2, 3] I ogólnie: We współczesnej polszczyźnie dziadem kalwaryjskim określa się człowieka biednego lub niechlujnie ubranego. Można również się spotkać z nazywaniem w ten sposób domokrążców. To określenie może też funkcjonować jako wyzwisko. Wówczas odnosi się do kogoś, do kogo mamy negatywny stosunek. ...a ja nie wiem co Ty tam sugerujesz... Równie dobrze mógłbyś napisać, że stałeś się "żółtym serem" i potem tłumaczyć, że coś sugerowałeś😏 hmm...śmieszne... sam się pocisz... ...i rozczarowujesz skutecznie☹️ -
Przez Nafto Chłopiec · Napisano
Akurat wczoraj po badaniu pojechałem na kebsa 🤣 -
-
-
Przez Gość w kość · Napisano
a komu nie wyszedł?🤷♂️ koniec z kebabami?😬 -
-
-
to chyba nie to, kiedyś myślałem, że to kwestia urlopu, ale to też nie do końca, bo zdarzało mi się mieć wolne, ale nie być w górach, i wtedy odczucia nie były tak intensywne, tak, na wejściu od razu usłyszałem: piwko?! grzecznie podziękowałem i wytłumaczyłem, że nie dotykam alkoholu na szlakach, jednak zaraz sobie przypomniałem: ale piwko bezalkoholowe jak najbardziej! ... więc sobie siadam w słoneczku, biorę łyka, potem drugiego, a potem zerkam na butelkę, a tam: alk. 5,4!🤨 wypiłem do końca, i o dziwo, postawiło mnie na nogi po tym niedoszłym zawale🥵 na koniec postanowiłem poinformować Panią, która wydała mi butelkę, o zaistniałej pomyłce, oraz poprosić o trzymanie kciuków za moją słabą głowę w dalszej części trasy🙂 -
no, tak to wygląda🤷♂️ zaczęłaś od jakichś rzeczowników, przymiotników, potem... ... zresztą sama wiesz, co zrobiłaś potem🥱 a zupełnie nie wzięłaś pod uwagę kontekstu, to sugeruje, że piszę o swojej formie fizycznej, no, chyba że uznałaś "zapuszczenie się" za nadmierne owłosienie na twarzy😬 prostuję: nie chodziło o długą brodę🙄 poszukaj sobie "stać się dziadem" w kontekście formy fizycznej, i już nie próbuj być językoznawcą, bo niepotrzebnie się pocisz🤨 -
Przez karolina18 · Napisano
powiało tekstem reklamowym 😃 a ja ci powiem ze to zwierzak sam decyduje czy mu to legowisko pasuje czy nie ? Tak samo jest z karmą ? Więc wiesz... nie my do końca o tym decydujemy -
Jest. Młody tez może dziadować. Możesz mu powiedzieć "ale się z Ciebie dziad zrobił". I to będzie pejoratywne. "Ale się z niego dziad zrobił" znaczy, że dziaduje, żyje w biedzie. A "ale się z niego stary dziad zrobił" to że się postarzał, za to "ale się z niego dziadek zrobił" to już wiadomo, że zdziadział. ale nie dziaduje😄 Oj to pewnie jakieś różnice regionalne i tyle.... U nas nie mówi się "tej" w ogóle. Nigdy tego nie słyszałam (ale to mi się podoba), ale za to wiele osób mówi "bluzka na krótki rękaw" zamiast "z krótkim rękawem". Nie mówi się tez u mnie "powiedz DLA niego" jakby co😉 -
Przez KapitanJackSparrow · Napisano
a jest mlody dziad? a jeśli tak to jaki wydźwiek ? pejoratywny ? -
-
-
-
Najnowsze Tematy
-