Skocz do zawartości

Zaloguj się, aby obserwować  
Rypsyma

witaj polsko

Polecane posty

Wyczerpany
Cooliberek

Hejka Rypsynka :)

Ciężką podróż miałas?

Dzieci pewnie zmęczone po takiej podróży

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

• Statystyki forum

• Tematów
      9 680
  • Statystyki użytkowników

• Użytkowników
      936
    • Najwięcej dostępnych
      13 845

AbyssLink8
    Najnowszy użytkownik
    AbyssLink8

• Nomada
      No dobrze.  Pewne jest że Donald złamał prawo międzynarodowe, czy inni też się o to pokuszą?  Trump otworzył tę bramkę jako drugi. ''To Każdy Przeoczył Na Konferencji Trumpa Po Ataku USA Na Wenezuelę! - Analiza Konferencji Ator''    
    • Nomada
      Stosunek do chorób autoagresywnych uległ dużemu przeobrażeniu. Nie tylko witaminy i minerały, ale przede wszystkim rezygnacja z produktów prozapalnych przynosi fajne efekty w cofaniu się autoagresji. Zresztą nie  tylko w tak trudnych do zrozumienia chorobach dobrze jest zrezygnować z tych produktów. Każdy stan zapalny , nawet zwykłe przeziębienie będzie się nasilać gdy będziemy w tym samym czasie posiłkować żywnością wysoko przetworzoną, cukrami prostymi, rafinowanym tłuszczem, mlekiem krowim czy nabiałem.           Poziom ferrytyny jest znacznie lepszym wskaźnikiem zapasów żelaza w organizmie niż poziom samego żelaza we krwi, ponieważ ferrytyna to białko magazynujące, a jej spadek sygnalizuje utajony niedobór żelaza, zanim jeszcze dojdzie do anemii (nawet gdy poziom żelaza i hemoglobiny są w normie). Badanie ferrytyny ujawnia całkowity stan wysycenia organizmu żelazem, co pozwala na wczesne wykrycie niedoboru.
    • la primavera
      Nie, nie widziałam tego filmu. Trailer  zastanowia  czy to aby nie zbyt artystyczne kino jak na moje chłopskie pochodzenie. Zobaczę co to takiego. Z węgierskich filmów widziałam tylko jeden- Syn Szawła. Dość trudny,  bo opowiada o obozie koncentracyjnym a tytułowy Szawel- w oryginale Saul, wchodzi w skład obozowego sonderkommando.  Trudno mi było go oglądać, bo polskie głosy w tym filmy pochodzily od osób, które choc same byly więźniami, to nadzorowaly innych więźniów. Zwlaszcza jeden nazywany wyjątkową kanalią - Mietek. Główny bohater czyli węgierski żyd mial na imie Saul, ale naszemu dali pierwsze polskie imię z kalendarza. Chyba pan reżyser lekcji historii uczył się wieczorowo. 
    • Nomada
      Może to przyczyna która powinieneś skorygować. Opaski stabilizujące staw skokowy czy kolanowy? Mam problem z prawą stopa , podobno nieodwracalnie uszkodzony nerw strzałkowy. Często szurałam stopą i potykałam się ale dzięki ćwiczeniom i wit. z grupy B udało mi się trochę cofnąć tzw. opadającą stopę. Prawie na wszystko znajdzie się sposób.  
    • Nomada
      Witamina D sprawia że wapń jest lepiej wchłaniany i może odkładać się w tkankach miękkich. Dlatego gdy przyjmuje się wit. D to tyko w obecności K2MK7, w stosunku1:1. K2MK7 przekierowuje wapń do kości.   Znalazłam pewne badania, taka ciekawostka:   ''Cukrzyca jest silnym czynnikiem ryzyka wystąpienia przewlekłej choroby nerek (PChN), dlatego ważny jest każdy szczegół prowadzący do osłabienia zgubnej zależności. Najlepiej, by środek zaradczy był prosty, powszechny i łatwy do zastosowania – pozwoliłoby to na szybkie wdrożenie do rutynowego postępowania.'' Reszta w linku   https://www.termedia.pl/poz/Witamina-D-hamuje-progresje-przewleklej-choroby-nerek,49556.html
    • Nafto Chłopiec
      Koślawo stawiam stopy i pewnie dlatego. Rozmiar butów, ich model nie ma znaczenia. Albo jednego dnia przebiegnę dany dystans i zero problemów ze stopami, a na innym treningu po tym samym dystansie odciski i krwiaki 🤷
    • Nomada
      Ciekawe dla czego. Zerwałam kiedyś paznokieć z dużego palucha, odrastanie trwało rok, ale odrósł. I nie odpadł. Sprawdź poziom ferrytyny.
    • Vitalinka
      A dlaczego kupujesz rzeczy po których chorujesz?... i kupujesz ich za dużo, ale to chyba już mniej ważne pytanie...
    • Pieprzna
      Tak, tą jedną babcię trzeba było chronić by dalej w więzieniach Maduro mógł mordować swoich przeciwników politycznych, by gangi narkotykowe mordowały na ulicach bronią i nałogiem, by migranci narażali swoje życie na granicy i w obcym kraju. Żal mi tej starowinki i innych ofiar, ale trzeba patrzeć na całość. Ukręcono sojusznika Putina, dla nas to dobrze.
    • Vitalinka
      Chyba nie muszę, bo dla mnie dość logicznym jest, że jak jest niedobór witaminy d3 to trzeba go uzupełnić (poziom ten możemy łatwo kontrolować).  Zapytałabym natomiast jak chemiczny hormon, którym "leczy się" się autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (czyli skutek nie przyczynę) wpływa na nerki, ale nie muszę, bo wiem : źle.
    • Vitalinka
      Zapomniałeś o Stalinie, przecież on był gorszy niż Hitler. co ciągle ten Hitler skoro współcześnie, tez są niektórzy jak on, ale...   ...czasem trzeba poszukać samemu...można zacząć od dyktatur ogólnie, albo współczesnych obozów koncentracyjnych, handlu ludźmi, zbrodniach, nieposzanowaniu podstawowych praw człowieka oj jest tego...  ja się nawet boję pisać o wyzysku dzieci i nie napiszę jakim i kobiet za jedzenie, sprzedawaniu też nie napiszę czego, handlu też nie napiszę czym, bo się boję nawet o tym pisać i myśleć...
    • Vitalinka
      No tak, dekalog i dyktatura...oba na d.🙂 Róznica taka, że z dekalogu możesz sobie zrezygnować, nikt Ci nie broni, a wręcz jest to obecnie modne. Jestem ciekawa jakie wartości przedstawia sobą dyktatura... 
    • antidotum
      Czy uważacie,  że apel: musimy zjadać wszystko co się kupi jest normalny ? Ja wyrzucam  30% z tego co kupię  a i tak po niektórych produktach muszę odchorować .  
    • Vitalinka
      Przepraszam, niektórzy pietnastolatkowie znają historie i umieją myśleć, czytać i wyciągać wnioski naprawdę imponująco.😉     Może chodzić również o pokazanie sprawności Sił Delta i danie pstryczka w nos Putinowi, który boi się wywiadu, bo znali oni nawet układ pomieszczeń..., ale to mój wniosek, a ja się nie znam😊   Reszta zgadzam się z Toba, nawet wojsko jest po stronie Trumpa, ponoć premier był we wszystko zamieszany.  
    • hmm...
      Ciekawe co myśli rodzina tej starszej kobiety, która zginęła w specjalnej operacji wojskowej, chociaż nie miała nic wspólnego z Maduro. Albo śmierć innych cywilów. Chyba, że z góry założymy, że to była babcia-gandzia i należało się.  SOW nie była bez ofiar.
    • hmm...
      Przynajmniej jedna osoba patrząca na zasady a nie na prawo silniejszego czy korzyści. Popieram.   To może z Dekalogu też zrezygnujmy. To też tylko gadanie o wartościach.
    • Pieprzna
      I co, może jeszcze wierzysz w ONZ i misje pokojowe? Stary chłop a gada jak piętnastolatek na WOSie. Kogo obchodzi w Europie Wenezuela? Albo masowe mordy na chrześcijanach? Najważniejsze, że 50% czasu antenowego można poświęcić na pieski na łańcuchach czyli nawalanie w prezydenta. Tak, chodzi o ropę. Tę ropę, z której nie robią użytku a Wenezuelczycy wegetują i uciekają od biedy, prześladowań i narkomanii. Naprawdę nie wiem jak można bronić reżimu Maduro. Gdyby lata temu ktoś Jaruzelskiego zgarnął po wprowadzeniu stanu wojennego pewnie też byś płakał, że naszego rodaka bijo a obcy się wtrącają. Uj tam, że radzieccy nas niszczą.
    • Vitalinka niezal
      To skoro jesteś taki mądry to wymyśl coś jak Trump, a nie życzysz mu śmierci. Ps: zapomniałeś o Stali nie ten był chyba gorszy niż Hitler czy nie dopytales?
    • Vitalinka niezal
      Jeśli jest za niska to chyba logiczne ,że trzeba ją podnieść....pomyśl czasem. Albo nie...poczytaj o skutkach niedoboru witaminy D3.  Poziom witaminy D można bardzo prosto kontrolować gdyż ewentualne przedawkowanie może szkodzić, ta witamina jest rozpuszczalna bowiem w tluszczach. Tu chodzi o leczenie Hashimoto, które często po wyleczeniu anemii (nie sprawdzanej poziomem żelaza tylko ferrytyny właśnie) i BRAKÓW, często ogromnych skoro doszło do zapalenia autoimmunologicznego, vitD3. Odpowiedz w biegu więc może Nomada cos poprawić ja nie znam się na tym. Czytałam lata temu o tym.  
    • KapitanJackSparrow
      Jak takaś mądra to zadaj równie mądre pytanie jak Nina7 powyżej.
    • KapitanJackSparrow
      Poza tym jak Manduro był takim zbrodniarzem, chyba nie większym niż Putin, to przez 13 lat można było coś wymyślić i skazać go międzynarodowo. A ja powinienem być medialnie okładany informacjami z Wenezueli jakie tam niegodziwości się odprawiają.   
    • KapitanJackSparrow
      O jaki altruizm. W Białorusi siedzi dyktator i paru w Afryce. Co mam ci powiedzieć, jakoś nie widzę ochoty USA do naprawiania świata.  A co do Wenezuelczykiw, szkoda że nie słyszałaś sprawozdań  przerażonych matek wybuchami nocnymi.  Widzę że zaślepiona konotacjami politycznymi z polskiego grajdołka ulegasz ich propagandzie.  Poza tym nie wierzę w dobre intencje Trumpa. Wielkie słowa o zaprzestaniu wojny na Ukrainie tzn sugerowanie poddajcie się Rosji a już. I w tym kontekście wspaniałomyślnie wsparcie Ukrainy w uderzenie sojusznika Rosji. Bozie.  Po prostu ropa. Łatwa do wydobycia i bardzo dobrej jakości i do tego pierwiastki szlachetne. A o potrzebie zdobycia złóż pierwiastków cały czas gadał. A że obala dyktatora to nic jak myślenie oczu. Nie twierdzę że Manduro był święty ale w tym przypadku nie dam się nabrać na chwyty które już znam choćby z Iraku. To geopolitczna wojna. Mnie martwi jednak ta eskalacja, bo co będzie jak w odpowiedzi Chiny wejdą do Tajwanu.   To igranie z trzecią wojną światową.  Tak nie mogę się doczekać śmierci tych śmieci i mentalności wczesnego Hitlera.  
    • Nina 7
      Czy podniesienie poziomu witaminy D3 do 10 tysięcy nie odbędzie się ze szkodą dla nerek? 
    • Pieprzna
      Czyjego? 🙃
    • Nafto Chłopiec
      Do wesela się zagoi
  • Najnowsze Tematy

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

• Utwórz nowe...