hogan 714 Napisano 7 Marca 2021 Wiele osób uznaje datę rozpoczęcia wiosny 20 marca ale zawsze mówię, że wiosna rozpoczyna się 1 marca. Nie każdy potrafi się ze mną zgodzić, więc postanowiłam to wyjaśnić. Mamy 12 miesięcy, dzielimy na 4 i wychodzi po 3 miesiące każdej pory roku. A tak naprawdę, mamy 5 wiosen rocznie Meteorologiczna, od 1 marca. Obejmuje ona trzy miesiące: marzec, kwiecień i maj. Fenologiczna, ustalana jest na podstawie kwitnienia poszczególnych roślin. Termiczna, zależna od temperatury. Zaczyna się, gdy temperatura stała waha się między 5, a 15 stopni. Astronomiczna, ustalana na podstawie ruchu ciał niebieskich. Kalendarzowa, jak pogoda wcześnie dopisze, drzewa szybko zakwitną i temperatura będzie od 5 do 15 stopni, to ta wiosna, wystąpi jako ostatnia, 21 marca(w tym roku). 2 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkina 3 626 Napisano 7 Marca 2021 Uwielbiam wiosnę i czekam na nią z utęsknieniem od września już. Okres wrzesień- grudzień jest najgorszy. Od stycznia już z górki do kwietnia 1 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hogan 714 Napisano 7 Marca 2021 Wiosna to moja pora roku... w sumie jesień też ale aby nie było zbyt ponuro. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 Od czasu pandemii, wszystko jest inne. Nawet z wiosny człowiek się już tak nie cieszy. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacenty 2 806 Napisano 7 Marca 2021 U mnie taka wiosna teraz jest. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 10 minut temu, Jacenty napisał: U mnie taka wiosna teraz jest. Gdzie Ty mieszkasz? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 13 minut temu, Jacenty napisał: U mnie taka wiosna teraz jest. Pikno wiosna. Ulep bałwana, ale na wzór tego, którego kiedyś Aliadka wstawiła, coś ala Kurdupel Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacenty 2 806 Napisano 7 Marca 2021 13 minut temu, Frau napisał: Gdzie Ty mieszkasz? O rzut beretem do ruskich! 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 3 minuty temu, Jacenty napisał: O rzut beretem do ruskich! To pomogłeś ? U mnie dzisiaj słońce mocno świeciło, otworzyłam okno, ale poczułam chłód konkretny. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 12 minut temu, Jacenty napisał: O rzut beretem do ruskich! No to zawieramy układ. Jak się Putin wkur... zdenerwuje to ja Ciebie przygarnę, a jakby Niemcom, czy innej Merkel coś odwaliło to Ty mnie 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 7 minut temu, BrakLoginu napisał: No to zawieramy układ. Jak się Putin wkur... zdenerwuje to ja Ciebie przygarnę, a jakby Niemcom, czy innej Merkel coś odwaliło to Ty mnie Zawsze mogę Was przygarnąć. Do Zemana mam rzut beretem ? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 5 minut temu, Frau napisał: Do Zemana mam rzut beretem ? Ja podziękował. Znając życie, to tam długo azylu nie będzie. Zanim zacznie się wojna to wiadomo... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 Przed chwilą, BrakLoginu napisał: Ja podziękował. Znając życie, to tam długo azylu nie będzie. Zanim zacznie się wojna to wiadomo... Proponowałam ? żeby nie było. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 Przed chwilą, Frau napisał: Proponowałam ? żeby nie było. A będą nas tam chronić? Nie poddadzą się? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 1 minutę temu, BrakLoginu napisał: A będą nas tam chronić? Nie poddadzą się? Tego obiecać nie mogę. Wszędzie już jest niebezpiecznie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 1 minutę temu, Frau napisał: Tego obiecać nie mogę. Wszędzie już jest niebezpiecznie. A przeca łoni już się pozamykali? Coś myślę, że tutaj nie chodzi wcale o pandemię. Tajne służby im doniosły, że nasza Trójca (niezbyt Święta) zmierza w ich kierunku Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 2 minuty temu, BrakLoginu napisał: A przeca łoni już się pozamykali? Coś myślę, że tutaj nie chodzi wcale o pandemię. Tajne służby im doniosły, że nasza Trójca (niezbyt Święta) zmierza w ich kierunku Nie wierzę już w propagandę ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 1 minutę temu, Frau napisał: Nie wierzę już w propagandę ? Włącz jedyną słuszną tv to Ci musk wypiorą Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 2 minuty temu, BrakLoginu napisał: Włącz jedyną słuszną tv to Ci musk wypiorą Wystarczy, że w rodzinie mnie tym ktoś katuje... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 1 minutę temu, Frau napisał: Wystarczy, że w rodzinie mnie tym ktoś katuje... W tym przypadku - hłe hłe Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 15 minut temu, BrakLoginu napisał: W tym przypadku - hłe hłe To jest temat o wiośnie. Miało być radośnie ? Cieszmy się. Dobranoc ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BrakLoginu 7 308 Napisano 7 Marca 2021 2 minuty temu, Frau napisał: To jest temat o wiośnie. Miało być radośnie ? Cieszmy się. Dobranoc ? No właśnie. Przyjdzie Hulk @hogan i Ci wpierdzieli. Dobranoc Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frau 4 214 Napisano 7 Marca 2021 Przed chwilą, BrakLoginu napisał: No właśnie. Przyjdzie Hulk @hogan i Ci wpierdzieli. Dobranoc Dlatego spierdzielam ? 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hogan 714 Napisano 7 Marca 2021 1 godzinę temu, Jacenty napisał: U mnie taka wiosna teraz jest. U mnie też niestety. Ale na stole w kuchni, po-urodzinowo Kto policzy ile jest tulipanów? Bo tyle lat stuknęło i nie była to okrągła data... no pochwaliłam się... tak wyszło ? 1 godzinę temu, BrakLoginu napisał: Pikno wiosna. Ulep bałwana, ale na wzór tego, którego kiedyś Aliadka wstawiła, coś ala Kurdupel A ja też mam dwa kurduple Pomocnik No i kurduple Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach