- Niebo
- Borówka
- Szary
- Porzeczka
- Arbuz
- Truskawka
- Pomarańcz
- Banan
- Jabłko
- Szmaragd
- Czekolada
- Węgiel
Przeszukaj forum
Pokazywanie wyników dla tagów 'zupa'.
Znaleziono 5 wyników
-
Jak wy ją robicie? Jaką lubicie?
-
Składniki: 1 mały kalafior 1 mała cebula 4 małe ząbki czosnku ½ szklanki mleka kokosowego ¹⁄³ łyżeczki gałki muszkatołowej ¹⁄³ łyżeczki mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki curry 2 łyżki tłuszczu kokosowego sól himalajska lub morska olej z awokado listki bazylii do dekoracji Przygotowanie Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulkę i czosnek, wszystkie przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty. Dodaj kalafior i wlej wodę (ok. 5 cm ponad powierzchnię kalafiora). Wlej mleko kokosowe, dopraw solą. Gotuj ok. 15 min. Zblenduj na gładki krem. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z ugotowaną komosą i bazylią. Jeżeli lubicie kalafiora, koniecznie przygotujcie sobie w czasie detoksu tę zupę. To będzie świetny pomysł nawet na śniadanie. Zupę możecie ugotować dzień wcześniej i rano tylko ją podgrzać. Jeżeli nie macie pod ręką komosy ryżowej, dodajcie do tej zupy ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaną z domowym pesto, najlepiej z bazylią i rukolą. Skropcie olejem z awokado i cieszcie się zdrowiem!
-
Aromatyczny bulion z kurczakiem i pieczarkami, z dodatkiem papryczki chili i kurkumy to wyjątkowe danie. Teraz możecie je przyrządzić we własnej kuchni. Przepis jest prosty, a jego przygotowania zajmie nam tylko kilka chwil. Składniki: 300 g filetu z kurczaka 250 g pieczarek 100 g koncentratu pomidorowego 500 ml bulionu 2 cebule 1 papryczka chili natka pietruszki kurkuma olej sól pieprz Jak przygotować: Pokrojony w kostkę filet z kurczaka i smażymy przez kilka minut. Cebule, pieczarki i papryczkę chili kroimy i dusimy na małym ogniu. Wszystkie składniki zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kurkumę. Trzymamy niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
-
Zupa szczawiowa to klasyk wiosennej i letniej kuchni. Nie każdy przepada jednak za jej kwaśnym smakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na to danie. Składniki: 2 garście świeżego szczawiu 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 250 ml śmietany 1 łyżka mąki kilka jajek przepiórczych sól pieprz koperek Przygotowanie: Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.
-
- ewa wachowicz
- zupa szczawiowa
- (i 8 więcej)
-
Nurtuje mnie takie pytanie: jak nalewać zupę? Wiem oczywiście, że łyżką, nie o to pytam. Ale czy w warunkach domowych, na co dzień stawiacie zupę w wazie, podajecie od razu nalaną na talerzu, czy stawiacie na stół gar? A jak na przyjęciu? Przynosicie z kuchni pełne talerze, czy nalewacie przy gościach? A jeśli w wazie, to co z zupami, do których podaje się chleb albo ziemniaczki? A jeśli zupa z pasztecikiem, to gdzie ten pasztecik położyć? I kto tę zupę z wazy nalewa? Gospodyni czy sam gość? A jeśli jest pietruszka do posypania, to stawia się ją osobno na talerzyku, czy wrzuca wcześniej do całej zupy? I co, jeśli ktoś wazy nie ma bo nie ma na nią miejsca? Tyle problemów z jedną zupą
-
- savoir vivre
- zupa
-
(i 1 więcej)
Tagi: