truskawki - 50 dag
20 dag serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
20 dag mąki
10 dag masła
jajko, sól
polewa: 3 łyżki dżemu z porzeczek, łyżka koniaku
Mąkę z 2 łyżkami cukru pudru i szczyptą soli przesiać. Dodać posiekane masło i jajko, zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki wody. Włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Serek homogenizowany utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć truskawki. W rondelku rozpuścić dżem z porzeczek, dodać koniak, wymieszać i polać owoce. Całość wstawić na godzinę do lodówki.