Dziś będę grillował według poniższego przepisu:
Składniki:
1kg ziemniaków
35 dag cebuli
35 dag wędzonego boczku
marynata:
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
7 długich piórek zielonej cebulki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cebulę obierz, opłucz i razem z wędzonym boczkiem pokrój w plasterki. Czosnek obierz i zmiażdż, przełóż do miseczki, dodaj szczyptę majeranku, soli i pieprzu. Wymieszaj, dodaj plasterki wędzonego boczku, ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
2. Przygotowane składniki nabijaj na wykałaczki w następującej kolejności: ziemniak, cebula, ziemniak, wędzony boczek i ziemniak. Gotowego szaszłyka połóż na aluminiowej folii.
3. Posyp szczyptą soli, pieprzu oraz zieloną cebulką (wcześniej opłukaną, osuszoną i pokrojoną). Szczelnie owiń w aluminiową folię.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Szaszłyki grilluj z dwóch stron po 10 minut.