Znalazłam w sieci i bardzo mi zasmakowało.
Składniki:
schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości steki - 400 gramów
Sos Czosnkowy - 100 mililitrów
Przyprawa do karkówki - 1 łyżka
Ketchup bardzo ostry - 100 mililitrów
sos sojowy jasny - 50 mililitrów
świeży imbir - 20 gramów
miód - 2 łyżki
ocet - 1 łyżka
awokado - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
kolendra - 1 pęczek
Jak przygotować?
W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.