Składniki:
PLACKI
500 g ziemniaków
1 jajko
ok. 3 łyżek mąki ryżowej (lub pszennej)
2 długie gałązki rozmarynu
sól
pieprz
olej do smażenia
SOS
ok. 600-800 g kurek
2 cebule
ok. 300 g śmietany 18% dobrej jakości
3 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon
2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki świeżego tymianku
trochę suszonego majeranku
sól
pieprz
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
SOS:
1. Kurki dokładnie oczyść. Posiekaj cebulę.
2. W głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, aż zmięknie, ale nie zrumieni się. Gotową zdejmij z patelni.
3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła, po czym wrzuć kurki. Kurki smażą się dość szybko. Gdy będą gotowe dodaj śmietanę, cebulę, porządną szczyptę pieprzu i soli oraz świeży majeranek.
4. Duś przez chwilę, a gdy śmietana podgrzeje się, zdejmij patelnię z ognia, dodaj obydwa rodzaje musztardy oraz świeży tymianek. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj od razu.
PLACKI:
1. Ziemniaki dobrze wyszoruj (a jeśli używasz innych niż młode – obierz ze skóry). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub użyj malaksera.
2. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru płynu i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko, 3-4 szczypty pieprzu i soli oraz grubo posiekane listki rozmarynu. Dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, nakładając porcje ciasta łyżką. Placki smażę na niewielkiej ilości oleju – jeśli dodasz go więcej, będą bardziej rumiane i chrupiące.
4. Gotowe placki podaj z sosem kurkowym i z np. tymiankiem.