Płoć to niewielka ryba, która występuje w jeziorach, rzekach i zbiornikach na terenie całej Europy. W Polsce znajdziemy ją we wszystkich wodach, poza strumieniami.
Mięso płoci jest białe, delikatne i smaczne. Ryba posiada dużo ości, ale dają się one łatwo usunąć.
Płoć zawiera też o połowę mniej kalorii niż sum. 100 g tej ryby to ok. 112 kcal. Płoć jest bogata w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12, a także witaminy D i E.
Ryba z karpiowatych jest też skarbnicą potasu (330 mg w 100 g), fosforu (252 mg w 100 g), wapnia, cynku, żelaza, magnezu i selenu. Wszystkie te minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jest źródłem pełnowartościowego białka. W 100 g znajduje się prawie 20 g białka. Jest ono łatwo przyswajalne.
Unikaj smażenia ryb - staną się wtedy bardzo kaloryczne. Najlepiej przygotować je na parze. Uważaj też na ości.