Składniki:
700 g schabu
gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta kminku rzymskiego
2 łyżeczki soli
pieprz
olej
Jak zrobić schab pieczony?
1. Najpierw przygotowujemy mieszankę przypraw, którą należy natrzeć mięso. Rozmaryn, tymianek, czosnek, paprykę, kmin oraz pieprz łączymy ze sobą, mieląc je w młynku lub rozcierając w moździerzu.
2. Kiedy mieszanka jest gotowa, nacieramy nią dokładnie cały schab i odkładamy go na około godzinę. Najlepiej by znajdował się on w temperaturze pokojowej.
3. Po tym czasie, nacieramy schab solą.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i przez dwie minuty, na dużym ogniu, obsmażamy schab z każdej strony. Dzięki temu zabiegowi, mięso się zamknie i podczas pieczenia nie wypuści soków, co znacząco wpływa na jeszcze lepszy smak dania.
5. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni Celsjusza z funkcją grzania górnej i dolnej grzałki.
6. Schab obkładamy listkami laurowymi i przekładamy, na przykład do naczynia żaroodpornego, po czym wkładamy mięso do piekarnika.
7. Schab pieczemy przez około dwie godziny.
8. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy mięso na około 20 minut i dopiero po tym czasie kroimy.
9. Jeśli przygotowujesz swój pierwszy schab pieczony, ten przepis będzie idealnym początkiem i z pewnością zostanie z Tobą na zawsze. Mięso jest różowe w środku i niezwykle soczyste, dzięki czemu danie smakuje doskonale.
Smacznego!