Pulpety w białym sosie.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki.
Składniki
Pulpety:
300 g mięsa mielonego z indyka
ząbek czosnku
jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
zioła prowansalskie
mielona papryka
Sos:
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany 30 proc.
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przepis
Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.