Składniki:
Spaghetti – 250 g
Listki bazylii
Pulpety
Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
Parmezan – ok. 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Jajko – 2 szt.
Bułka tarta – 3 łyżki
Oregano, sól, pieprz
Sos
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa – 1 łyżka
Przecier pomidorowy – 700 g
Cukier – szczypta
Oregano, sól, pieprz
Mleko – 100 ml
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy.
2. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3.Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy.
4. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
5. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.