To ja zaproponuję coś smacznego a zarazem zdrowego, placki ziemniaczane z gulaszem.
Składniki:
ziemniaki, cebula, czosnek, sól biała, pieprz czarny, mąka pszenna, jaja kurze, olej rzepakowy, łopatka wieprzowiny, marchew, cebula, mąka pszenna, śmietana, przyprawy.
Sposób przygotowania:
1 Mięso umyj , odsącz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnie ( najlepiej głęboką lub rondelek) , smaż na małym ogniu co chwilę mieszając aby nie przywarło.
2 Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki . Czosnek zduś przez praskę. Całość dodaj do mięsa i duś około 10-15 minut.
3 W miseczce rozkrusz kostkę rosołową, dodaj przyprawy i zalej 0.5 l wrzącej wody. Taki bulion wlej na patelnię do duszonego mięsa. Duś całość przez następne 15-20 minut ( w razie potrzeby dolewaj wody co jakiś czas ).
4 W małej misce wymieszaj 2 łyżki śmietany, łyżeczkę mąki i pół szklanki wywaru z patelni. Całość mieszaj kilka chwil ,ąż się zagotuje..
5 Ziemniaki obierz , zetrzyj na małych oczkach aby powstała gładka masa. Jeśli będzie w niej zbyt wiele wody to ją odlej. Zetrzyj cebulę i czosnek i dodaj do masy ziemniaczanej.
6 Następnie dodaj 2 całej jajka, około 300 g mąki , przyprawy i całość wymieszaj. Musi powstać gęsta masa ( włóż łyżkę- jeśli masa po niej nie spływa tzn. że jest ok
7 Na rozgrzaną patelnię dodaj olej , Placki smaż około 2 minuty z każdej strony. Smacznego :))
Ja sam jutro będę przygotowywał to na obiad, ktoś jeszcze się podejmie?