Składniki:
1 mały kalafior
1 mała cebula
4 małe ząbki czosnku
½ szklanki mleka kokosowego
¹⁄³ łyżeczki gałki muszkatołowej
¹⁄³ łyżeczki mielonego kopru włoskiego
½ łyżeczki estragonu
½ łyżeczki curry
2 łyżki tłuszczu kokosowego
sól himalajska lub morska
olej z awokado
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej olej kokosowy.
Wrzuć cebulkę i czosnek, wszystkie przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty.
Dodaj kalafior i wlej wodę (ok. 5 cm ponad powierzchnię kalafiora). Wlej mleko kokosowe, dopraw solą.
Gotuj ok. 15 min. Zblenduj na gładki krem. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z ugotowaną komosą i bazylią.
Jeżeli lubicie kalafiora, koniecznie przygotujcie sobie w czasie detoksu tę zupę. To będzie świetny pomysł nawet na śniadanie. Zupę możecie ugotować dzień wcześniej i rano tylko ją podgrzać. Jeżeli nie macie pod ręką komosy ryżowej, dodajcie do tej zupy ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaną z domowym pesto, najlepiej z bazylią i rukolą. Skropcie olejem z awokado i cieszcie się zdrowiem!