Dziś mam grilla i głównie będzie przeważać kaszanka w towarzystwie kwaśnej kapusty i słodkiej cebuli. Pamiętajcie żeby kaszanka była dobrej jakości z prawdziwą kiszoną kapustą
Składniki:
8 kaszanek
80 dkg kapusty kiszonej
4 czerwone cebule
4 łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka cukru
spora szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo będzie potrzebna folia aluminiowa.
Składniki podane przykładowo, mogą się różnić od ilości zaproszonych gości.
Sposób przygotowania:
Kapustę dość drobno siekamy, mieszamy z majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Urywamy duże kawałki folii, rozkładamy pojedynczo. Na każdym z nich układamy kapustę, następnie układamy na niej kaszankę i całość obsypujemy cebulą. Szczelnie zawijamy w tak zwanego cukierka i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.
Grillujemy przez około 25-40 minut (w zależności od temperatury i rodzaju grilla).
Jeżeli nie lubicie bardzo kwaśnej kapusty możecie dodać do niej jeszcze łyżkę lub dwie miodu. Spróbujcie przed przyrządzeniem i dodajcie tyle słodyczy ile odpowiada Waszemu smakowi.
Kaszankę z powodzeniem można przyrządzić też w piekarniku. Wkładamy ją na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Smacznego!