Na forum jest już trochę tematów z przepisami, ale jeszcze nikt nie wrzucił receptury na jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki! W związku z tym postanowiłem podzielić się z Wami moją niezawodną recepturą, której nie da się zapomnieć – naleśniki wychodzą zawsze świetne, przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet dziecko. To co, zaczynamy?
Składniki:
2 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka
1 łyżeczka oleju.
Wykonanie:
Wbijamy jajka do miski, dodajemy mąkę, mleko i olej, porządnie ze sobą mieszamy (a najlepiej miksujemy) i… już. Teraz wystarczy wylewać ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię (polecam patelnię do naleśników, naprawdę wychodzą dzięki temu lepsze, choć zdarzało mi się robić te naleśniory nawet na patelni grillowej!), a gdy ciasto będzie się już odklejać od powierzchni, odwracamy je i smażymy z drugiej strony.
Naleśniki można oczywiście podać z tym, z czym zechcemy – z dżemem, miodem, bitą śmietaną albo majonezem, szynką i serem, wszystko zależy od naszej fantazji i zawartości lodówki lub spiżarni.
Smacznego!