Skocz do zawartości


Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'curry'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

  • Dyskusje
    • Przywitaj się
    • Rozmowy w toku
    • Plotkarnia
  • Wydarzenia i Aktualności
    • Polityka
    • Z kraju i ze świata
    • Gospodarka
    • Wspomnień czar
  • Na luzie
    • Dowcipy
    • Stand-up i Kabarety
    • Memy i Śmieszne filmiki
    • Gry i zabawy
    • Pytania i odpowiedzi
  • Rozrywka
    • Film i kino
    • Telewizja
    • Muzyka
  • Zainteresowania
    • Hobby
    • Moda, uroda i zdrowie
    • Kulinaria
    • Zwierzęta
    • Edukacja i Praca
    • Turystyka
    • Sport
    • Motoryzacja
    • Psychologia, Socjologia, Nauka i filozofia
    • Strefa Tajemnic
  • Technologia
    • Komputery
    • Telefonia
    • Gry i Konsole
    • Pozostałe
  • Artystycznie
    • Nasza twórczość
    • Literatura
    • Kultura i sztuka
  • Trudne sprawy
    • Miłość i przyjaźń
    • Problem
    • Sprawy damsko - męskie
    • Religia
    • Samotni
    • Rodzina i dzieci
  • Mój region
    • Województwa
    • Zagranica i polonia
  • Inne
    • Dom i Ogród
    • Bazar
  • Sprawy Forum
    • Regulamin Forum Nastroik.pl
    • Ogłoszenia
    • Poradniki
    • Forumowicze Pomagają
    • Pytania, sugestie i problemy

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Znaleziono 2 wyniki

  1. Gość

    Kurczak w sosie curry

    Nie przyrządzałam nigdy a zamierzam zrobić kurczaka w sosie curry. Czy mogę was prosić o porade i przepisy? Czy robicie z mlekiem kokosowym, śmietaną, jogurtem? Nie robiłam nigdy nic z mlekiem kokosowym.
  2. Gość

    Curry z masłem orzechowym

    Składniki: Pasta curry: 2 papryczki chilli od 1/2 do 1 pęczka kolendry – w zależności od wielkości (łodyżki) kawałek imbiru (wielkości palca wskazującego) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki czarnego pieprzu w kulkach 2 łyżeczki nasion kolendry trochę mleka ryżowego (odlanego z 1 litra potrzebnego do curry) Curry: 1 litr mleka ryżowego (może być też mleko kokosowe) po około 1/3 do 1/2 główki kolorowych kalafiorów (w zależności od wielkości) – użyłem białego, żółtego i romanesco ok. 300 g bobu lub zielonego groszku 2 pomidory malinowe 50 g pinioli (mogą być też orzeszki cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały) 2 cebule 1 łyżka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 6 listków limonki kaffir od 1/2 do 1 pęczka kolendry w zależności od wielkości (listki) sól nierafinowany olej kokosowy do smażenia Przygotowanie 1. Przygotuj domową pastę curry: zmiksuj papryczki, obrany ze skórki imbir oraz łodyżki kolendry wraz z odrobiną mleka ryżowego, które ułatwi pracę urządzenia. Dodaj kmin oraz roztarte w moździerzu pieprz i kolendrę. Możesz użyć też kminu w nasionach – wtedy również rozetrzyj je w moździerzu. 2. W dużym głębokim rondlu zeszklij na oleju kokosowym cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. 3. Dodaj pastę curry z pkt 2, pastę z tamaryndowca, masło orzechowe, listki limonki kaffir i porządną szczyptę soli. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. 4. Dodaj kalafior i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki. 5. Dodaj do rondla bób (lub groszek), pomidory i orzechy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (bez pokrywki) lub trochę dłużej, jeśli kalafior będzie wymagał nieco dłuższego gotowania. 6. Gotowe curry zdejmij z ognia. Dodaj większość listków świeżej kolendry. Przełóż porcje curry do głębokich talerzy i posyp pozostałymi listkami kolendry. 7 Podziel kalafiory na różyczki. Głąb kalafiora pokrój na małe kawałki. Posiekaj cebule.

Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...