Dziś sobie grillowałem boczek. Ja lubię taki bardziej przypieczony, wręcz bym powiedział, że przypalony z lekka. Wtedy jest taki chrupiący No i koniecznie ostro musi być
Przepis nie jest mój, ale po modyfikacji mojego autorstwa
Składniki:
1 kg pokrojonego w plastry boczku
1 czubata łyżka papryki słodkiej
3 łyżeczki papryki ostrej
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
3 łyżeczki soli
200 ml oleju
1 szczypta pieprzu cayenne (jak ktoś lubi ostre potrawy tak jak ja)
Przygotowanie:
Kroimy pół centymetrowe plastry ze świeżego boczku.
Myjemy plastry boczku, suszymy i wkładamy do miski.
W woreczku strunowym mieszamy obie papryki, czosnek, majeranek, sól i olej. Jeśli ktoś lubi ostrzejszą kuchnię, to do tego dodajemy 1 szyczyptę pieprzu cayenne.
Do woreczka wkładamy plastry boczku, mieszamy dokładnie tak, aby obtoczyły się w marynacie i zostawiamy na kilka godzin.
Mięso wykładamy na tacki albo na ruszt i grillujemy obracając mięso.