Skocz do zawartości


Zaloguj się, aby obserwować  
BrakLoginu

Potrawy z cukinii-kabaczka

Polecane posty

Wesoły
BrakLoginu

Trochę mi obrodziło tym warzywem i chętnie bym poznał Wasze gusta oraz przepisy, jak i wszelkie wykorzystanie w/w.
Postanowiłem odżywiać się zdrowiej i jeden z moich wyborów padł właśnie na to ciekawe warzywo.

Osobiście wypróbowałem w zupie, plackach i jako leczo. Wiem, że można robić z tego różne cuda. Jeszcze nie robiłem faszerowanego i jako "schabowego" :)
Obdarowałem sąsiadów, ale mimo wszystko jakoś muszę resztę spożytkować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Tomasz
Dnia 28.08.2020 o 23:26, BrakLoginu napisał:

i jako "schabowego"

Nawet zjadliwy, bardzo lubię i do tego robię sobie sałatkę z pomidorów. Można spróbować też w postaci frytek. Kroisz w podłużne paski tak jak z ziemniakiem, robisz panierkę, obtaczasz, skrapiasz oliwą plus przyprawy, (ja osobiście dużo ostrej papryki) wstawiasz do piekarnika i tyle roboty. 

Edytowano przez Tomasz
  • Lubię to! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe

Można przy pomocy obieraczki zrobić makaron, obieraczką robisz cienkie pasma które gotujesz I podajesz np. z sosem serowym. Wtedy - tak cukinia na 1 osobę. 

Ja robię jeszcze takie zapiekane przekąski na plastry cukini kłade pomidora, cebilke I ser, I na 10-15 min do piekarnika na 180 stopni, I podaje na krakersach z czymś piklowanym najlepiej, ale nie musi być pikli.

 

 

Tu masz zdjęcie - krakersa smarujesz delikatnie masłem. To na gorze to akurat piekle warzywne, taki sosik I czerwona cebula karmelizowana. Ale nie musi tego być. 

86j7oswudv0b.jpg

 

  • Super 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wesoły
BrakLoginu

Dziękować za pomysły, na pewno ich spróbuję w wolnej chwili :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arke

Robiłam lazanię z cukinii,makaron zastępujesz cukinią (albo innym dyniowatym tworem)...reszta zostaje bez zmian.Mięsko,sos...i cukinia.Pycha...polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maybe

Dziś zrobilam placki ale dodałam tartego sera - mniam! 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lawendowa

Z cukini to robię udawany makaron. Ogólnie nie przepadam za tym warzywem, chociaż powinnam bo ma malo wegli 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arkina

Polecam placuszki z cukini na kształt tych ziemniaczanych podawanych z cukrem. Do tego sosik ala tzatziki. Palce lizać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktoria110

Można usmażyć na grilla, można pokroić w plasterki + mąka i na patelnie do złotego koloru. Także wariant placki, podobne do ziemniaczanych. Bardzo smaczne tak naprawdę))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieprzna

Zostawiam na parę godzin plastry cukinii w oleju z czosnkiem, potem smażę i kładę posolone na kanapki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiktoria110

cukinia jako schabowy? Ciekawe, nie wiem jak to będzie smakowało))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Firtia

Ogółem cukinia jako schabowy smakuje większości osób, to delikatne danie ;) Także gorąco je polecam. Poza tym cukinii można użyć do szaszłyków, a poza tym robić różne sałatki do słoików. Myślę, że takie sałatki by pasowały idealnie, bo jednak poświęcisz jedno czy dwa popołudnia, a potem masz słoików już na cały rok ;) Poza tym z tego co widziałam na tej stronie https://fajnegotowanie.pl/pytania/co-zrobic-z-cukinii/, to możliwe jest nawet zrobienie pasztetu z cukinii. Przyznam, że osobiście mnie to zaskoczyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w kość
11 minut temu, Firtia napisał:

Ogółem cukinia jako schabowy smakuje

nie rozumiem tego nazewnictwa,

to trochę jak zamiana wody w wino?🤔

lord-its-a-miracle-warden-norton.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NITA
6 godzin temu, Firtia napisał:

Ogółem cukinia jako schabowy smakuje większości osób, to delikatne danie ;) Także gorąco je polecam. Poza tym cukinii można użyć do szaszłyków, a poza tym robić różne sałatki do słoików. Myślę, że takie sałatki by pasowały idealnie, bo jednak poświęcisz jedno czy dwa popołudnia, a potem masz słoików już na cały rok ;) Poza tym z tego co widziałam na tej stronie https://fajnegotowanie.pl/pytania/co-zrobic-z-cukinii/, to możliwe jest nawet zrobienie pasztetu z cukinii. Przyznam, że osobiście mnie to zaskoczyło.

Smażone w panierce? Dobre ale dużo roboty z tym. Na surowo cukinię robię na tarce w grube oczka  z  dodatkiem marchewki, szczyptą pieprzu i octu winnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Publikujesz jako gość. Jeśli masz konto, Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  





Chat Nastroik

Chat Nastroik

Proszę wpisać nazwę wyświetlaną

×
×
  • Utwórz nowe...